52. Ratkovićeve večeri poezije 3 – 5. septembra u Bijelom Polju

Više od pola vijeka tradicije, sve veći broj učesnika, autentična atmosfera i duh Ratkovićevog Bijelog Polja obećavaju sadržajan trodnevni književni program, u Ristovoj kući pored Lima.

Književni festival koji okuplja autore iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i ove godine zavrijeđuje pažnju ljubitelja poezije u Crnoj Gori. Događaj koji svojom istorijom garantuje interesantne momente, kakvih je za nešto više od pet decenija bilo mnogo. Manifestacija koja traje tri dana podrazumijeva tri večeri čitanja poezije raznih autora (među kojima svake godine ima sve više imena koja nisu sa ovog govornog područja), dodjelu književne nagrade ,,Risto Ratković”, kao i dodjelu za najbolji rad prijavljen na konkurs za autore do 27 godina. Osim toga obuhvatiće i aktivnosti kao što su ,,Tumačenje poezije” književna radionica za srednjoškolce kojom će moderirati prošlogodišnji osvajač nagrade ,,Risto Ratković”, prof. dr Nedžad Ibrahimović, pisac iz Bosne i Hercegovine; program za mlade pjesnike kao i likovni i muzičko-poetski performansi, promocije knjige i okrugli sto na temu: ,,Savremena književnost i čitalac“.

Raspored aktivnosti 52. Ratkovićevih večeri poezije

Eno ga, po moru teče Lim (međunarodno pjesničko veče)

Večernji dio programa je namijenjen manifestaciji koja nosi naziv po čuvenim Ratkovićevim stihovima. Sva tri dana programa biće obilježena stihovima koje će prisutnima čitati autori istih. Posjetioci će u okviru ovog dijela festivala imati priliku da čuju pisce iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Turske i Kosova.

Program za mlade pjesnike

Vjerujući u ideju da talenat moramo njegovati organizatori festivala Ratkovićevih večeri poezije, i ove godine, pored glavnog konkursa za pomenutu nagradu ,,Risto Ratković”, organizovali su i takmičenje za autore do 27 godina, koje po svojoj ljepoti polako osvaja srca posjetilaca i pruža priliku mladim autorima da se na vrijeme afirmišu. Radove pristigle na adresu RVP pregleda žiri u sastavu Pavle Goranović – predsjednik žirija (Crna Gora), Jovana Bojović (Crna Gora), Dobrivoje Stanojević (Srbija), Elvedin Nezirović (Bosna i Hercegovina), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Edin Smailović – sekretar žirija (Crna Gora) i ime pobjednika pročitaće na manifestaciji 5. septembra.

,,Emigrantska mantra”

Domaći autori posljednjih godinu dana nisu štedili svoja pera, imajući u vidu činjenicu da se na ovogodišnji konkurs Ratkovićevih večeri poezije za nagradu ,,Risto Ratković” prijavilo 89 autora. Ovo prestižno priznanje jednoglasno je osvojio Velibor Čolić, autor iz Bosne i Hercegovine za djelo ,,Emigrantska mantra” u izdanju “Meander media” – Zagreb. Ovaj autor koji posljednjih trideset godina živi i radi u Francuskoj, dok takođe piše i objavljuje na tom jeziku. Nagrada “Risto Ratković” biće uručena laureatu 5. septembra u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, u okviru 52. Ratkovićevih večeri poezije, kazao je sekretar žirija Edin Smailović.

,,Vremena su opet historijska i teška. Jedno ostaje sigurno. Poezija ne može zaustaviti rat. Ali ni rat ne može zaustaviti poeziju. To je ohrabrujuće. I to je već to. Ništa se ne događa, sve se događa istovremeno. Vrijeme je samo skup malih vječnosti. Egzil je putovanje s anđelima”, kazao je Velibor Čolić nakon saznanja da je on dobitnik nagrade “Risto Ratković” za 2022. godinu.