Amnesty interantional: Ukrajinska vojska ugrozila svoje civile

Ukrajinska vojska stavila je civile u opasnost uspostavljanjem vojnih baza u školama i bolnicama i vršenjem napada iz naseljenih zona radi potiskivanja ruske invazije, saopštila je nevladina organizacija Amnesti internešenal (Amnesty International).

U izvještaju objavljenom juče, Amnesty tvrdi da je njihov tim istraživača ,,pronašao dokaze o tome da ukrajinske snage pokreću napade iz naseljenih stambenih područja kao i da uspostavljaju baze u civilnim zgradama“.

Kako stoji u izvještaju, pronađeni su dokazi za uspostavljanje takvih uporišta u 19 gradova i sela u tri regije između aprila i jula.

Višenedjeljna istraga grupe za zaštitu ljudskih prava dokumentirala je slučajeve ukrajinskih snaga koje su postavile ,,de facto vojne baze” u pet bolnica i najmanje 22 škole koje je njihov tim posjetio u regijama istočnog Donbasa, sjeveroistočnog Harkova i južnog Mikolajiva.

Iako su ukrajinske škole zatvorene nakon ruske invazije 24. februara, većina ih je u blizini stambenih četvrti.

,,Takvim taktikama se krši međunarodno humanitarno pravo i ugrožavaju civili, jer civilne objekte pretvaraju u vojne ciljeve. Ruski napadi koji su uslijedili u naseljenim područjima ubili su civile i uništili civilnu infrastrukturu”, piše u izvještaju Amnestija, u kojem se dodaje da su ruske snage napale mnoge škole za koje je utvrđeno da su ih koristile ukrajinske trupe.

Poster kampanje koju je Amnesti internationa pokrenuo na samom početku rata u Ukrajini; Foto: Anadolu agency

Amnesty International podsjeća da međunarodno humanitarno pravo zahtijeva od strana u sukobu da izbjegavaju smještanje, koliko god mogu, potencijalnih vojnih ciljeva unutar ili blizini gusto naseljenih područja.

U izvještaju se dodaje da je većina stambenih zona gdje su se nalazili ukrajinski vojnici bila na više kilometara od linije fronta. Takođe, amnesti ističe da su bile moguće druge opcije koje ne bi dovele civile u opasnost, kao što su vojne baze ili gusto pošumljene oblasti u blizini.

Iz Amnestija navode da prema njihovim saznanjima vojnici koji su se stacionirali u tim naseljenim zonama nisu tražili od civila da se evakuišu.

,,Dokumentirali smo obrazac ukrajinskih snaga koje izlažu civile opasnosti i krše zakone rata kada djeluju u naseljenim područjima”, rekla je Agnes Callamard, glavna sekretakra Amnestyja i dodala da ,,biti u obrambenom položaju ne izuzima ukrajinsku vojsku od poštovanja međunarodnog humanitarnog prava.”

Organizacija je navela da je kontaktirala ukrajinsko ministarstvo odbrane oko zaključaka svojih istraga 29. jula ali da nije dobila odgovor do objavljivanja saopštenja.

Ukrajinska strategija ne abolira Moskvu

Ukrajinsko kršenje ljudskih prava ne abolira Rusiju od rutinskog gađanja civilnih objekata.  

Kako kažu iz Amnesty International, ,,praksa ukrajinske vojske smještanja vojnih baza unutar naseljenih područja ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade”.

Iz  ove organizacije tvrde da je Rusija, optužena za rutinsko gađanje civila kao dio svoje ofanzive, u kojoj je poginulo hiljade ljudi, prouzrokovala štetu od nekoliko milijardi dolara ukrajinskoj infrastrukturi i natjerala milione ljudi da napuste svoje domove.