Back to the roots

Ko god osjeća život svojim čulima zna da su rege i rastafarijanstvo više od muzike i društvnog pokreta. Po riječima proslavljenog Boba Marlija, rege predstavlja našu stvarnost. U tekstovima rege muzičara nailazimo na snažne poruke upućene cjelokupnom čovječanstvu, a akcenat je gotovo uvijek na ,,malom čovjeku” koji svoj um mora osloboditi mentalnog ropstva u cilju prosperiteta.

U 21. vijeku rege je došao do komercijalne faze koja ne šalje dubokoumne poruke, a simbolična obilježja rastafarijanaca poput dredova postala su dio modnog imidža. Ruts rege izvođači su i dalje prisutni i podsjećaju na originalnu misiju ovog muzičkog pravca. Pioniri ove muzike u Crnoj Gori su grupa entuzijasta okupljenih u radiju Reggaeneracija, koji su već 20 godina prisutni na sceni. Ipak, jedan od članova Reggaeneracija-e, Mirsad Brkić, otišao je korak dalje i u Herceg Novom napravio trodnevni festival posvećen ruts rege zvuku – Roots Revival Reggae Fest.

Tokom tri dana trajanja festivala, na tvrđavi Forte Mare posjetioci su mogli čuti bogat muzički izbor regionalnih i svjetskih selektora poput Dadamana, Mizizija, Geto Rudija, Earl Gateshead-a, ali i kvalitetne izvođače poput Meta and the Cornerstones, Aza Lineage, kao i regionalne zvijezde poput Del Arno Benda i Hornsman Coyote-a.

Love in Montenegro

Prvi dan festivala otvorio je novosadski selektor Mizizi, a poslije njega je uslijedio jedan od začetnika rege ideje u Crnoj Gori – Dadaman. Njih dvojica su savršeno razmrdali publiku i uveli ih u ono što je slijedilo – nastup zvijezda večeri. Publika je sa oduševljenjem dočekala regionalnu zvijezdu ovog zvuka – Nemanju Kojića poznatijeg kao Hornsman Coyote. U izjavi za Kombinat, Kojić je istakao da nastup zvijezde kao što je Meta u Herceg Novom znači da se radi o napretku cijelog regiona i da treba da se borimo da neka druga kultura, koja nije nacionalno ostrašćena, izađe na vidjelo. Naglasio je i da rege muzika govori o oslobođenju duha i tijela i da upravo ovakav festival, koji je posvećen isključivo rege muzici, skreće pažnju na tu poruku.

Hornsman Coyote i DJ Gaggie, autor Miloš Samardžić

Najveća zvijezda večeri, ipak je bio senegalski muzičar Meta Dia, koji sa bendom nastupa pod imenom Meta and the Cornerstones. Koliko je publika bila oduševljena nastupom, možda i najviše govori to da je najpoznatija pjesma ovog sastava, ,,Love in the ghetto” dobila neformalni prepjev – ,,Love in Montenegro”. Dia je istakao da je oduševljen Crnom Gorom i svojim prvim nastupom u našoj zemlji i dodao da je upravo ,,oživljavanje korijena“, kako sam naziv festivala kaže, veoma bitno za rege muziku.

Meta and the Cornerstones, autor Miloš Samardžić

Rege podrazumijeva mnogo toga dobrog

Drugi dan je otvorio makedonski selektor Geto Rudi. Selektor koji je na sceni prisutan preko dvije decenije je napravio dobar miks starijeg i novijeg rege zvuka, a zatim se na binu popeo beogradski sastav White Squall Sound System. Sastav koji predvodi Gaggie, dugogodišnji selektor i basista benda FC Apatride United, se publici predstavio u novoj postavci – DJ, perkusionista i pjevačica. Nakon nastupa beogradskog sastava, britanski selektor Earl Gateshead, koji je prisutan na sceni već duže od 4 decenije, publiku je zabavljao svojom set listom duže od sat vremena. Uslijedio je nastup prvog rege benda na prostoru bivše SFRJ – Del Arno Benda. Pored hitova poput ,,Još uvek ima nade”, ,,Dim iz moje lule”, ,,Ljut sam” i mnogih drugih, publika je katarzično plesala uz rege ritmove kroz koje se prožima i duh Balkana. Kroz sinesteziju zvukova i boja, publika je disala poruke mira, slobode i jedne ljubavi. Naročito oduševljene je izazvalo premijerno izvođenje singla ,,Sunce“.

Frontmen Jovan Matić je istakao da su dugo čekali na nastup u Crnoj Gori, ali od kad su nastupili prvi put, ponovni dolasci su bili česti. Takođe, on smatra da je sama organizacija festivala veliki poduhvat i da je potrebno pružiti podršku ovom novoformiranom festivalu. Matić je dodao da se nada da isti neće postati jedna ,,mašina za pravljenje para” kao veći festivali već da će nastaviti da njeguje roots rege zvuk. ,,Rege podrazumijeva mnogo toga dobrog, a ponajmanje gramzivost i pohlepu” zaključio je Matić.

Del Arno Band, autor Miloš Samardžić

Snaga koja je otjerala kišu

Završnu noć je otvorio njemački selektor balkanskih korijena Ruffneck Smile, a nakon toga scenu je preuzeo francuski selektor Leo Nishi – Saint Rock Sound System. Poslije njih, crnogorska publika je na bini ugledala poznato lice – Dejana Dedovića, poznatijeg kao Dedduh. Član hip hop dvojca Who See se, pored hip hopa, bavi i DJ-ingom. Plejlista kotorskog muzičara je bila raznovrsna uz domaće i strane rege hitove, a noć je zaključila mlada jamajčanska pjevačica, Aza Lineage. U skladu sa svojim imenom, koje na svahiliju znači snaga, Aza je održala snažan i energičan koncert koji je, čini se, uspio da rastjera kišne oblake. I pored toga što je bilo kasno veče, a radni dan, publika je sa oduševljenjem pjevala ,,No winners of war”, ,,Sound system” i druge hitove mlade nade ovog pravca koji potenciraju koliko je bitna kolektivna svijest i osviješćenost.

Aza Lineage, autor Miloš Samardžić

Ovo nije festival na kojem dominiraju velike i šljašteće reklame niti festival čiji line up čine izvođači koje možda svakodnevno slušate na youtubu. Ovo je festival na kojem možete da osjetite toplu atmosferu, poruku i bit iskrenog izvornog regea. Ovo je mjesto gdje muzičari i publika nisu odvojeni ogradom već nakon nastupa zajedno sa publikom uživaju u samom festivalu. Ovo je mjesto gdje možete osjetiti povezanost sa ljudima koje niste nikada upoznali jer vas vežu isti ideali kojima težite kao što su mir, sloboda i jednakost. Ako pored ovoga, uzmemo u obzir da ni jedan izvođač nije odstupio od originalne teme festivala, Roots Revival Reggae Festival i Herceg Novi su, definitivno, mjesto koje morate posjetiti.