Britanski sud neće izručiti Asanža SAD-u

Sud u Velikoj Britaniji danas je odlučio da osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javljaju agencije.

Presudu je u centralnom krivičnom sudu izrekla okružna sutkinja Vanesa Baraitser. Sudija je blokirala zahtjev zbog zabrinutosti u vezi sa mentalnim zdravljem Asanža i rizikom od samoubistva u SAD-u, navodi BBC.

,,To bi bilo “ugnjetavački” s obzirom na Asanžovo obzirom na njegovo mentalno stanje i da postoji vjerovatnoća da Asanž počini samoubistvo ako bude poslat u SAD“, izjavila je Baraitser.

Sutkinja Baratoser je iznijela i dokaze o Asanžovom samopovređivanju i samoubilačkim mislima i rekla: „Ukupan utisak je da se radi o depresivnom i ponekad očajnom čovjeku koji se plaši za svoju budućnost.“ Konstatovala je da je izručenje SAD rizik po njega.

Najavljena žalba iz SAD

Američko tužilaštvo najavilo je da će se žaliti na odluku britanskog suda, rekao je danas Asanžov advokat Edvard Ficdžerald.

Kako je poznato, SAD hoće da sude Asanžu za špijunažu poslije objavljivanja stotina hiljada povjerljivih dokumenata. Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Ficdžerald je rekao da će u sredu podnijeti zahtjev za kauciju za Asanža, dok se čeka žalba, prenosi Rojters.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu, prijeti mu maksimalna zatvorska kazna od 175 godina.

Iz snimaka na kojim ase vidi kako američki piloti gađaju civile

Među dokumentima koje je objavio je video koji pokazuju civile ubijene pucnjima iz američkog borbenog helikoptera u Iraku u julu 2007. godine, među kojima i dvojicu novinara agencije Rojters.

Ikona slobodnog informisanja

Za svoje pristalice 49-godišnji Asanž je postao simbol borbe za slobodu informisanja.

Asanžova odbrana navodi da je on novinar i da ima prava na zaštitu po Prvom amandmanu američkog Ustava za objavljivanje procurelih dokumenata koji su otkrili djelovanje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Tokom pet nedjelja suđenja u februaru i septembru advokati Džulijana Asanža osuđivali su “politički” proces zasnovan na “lažima”.

Odnos američkih Vlada prema Asanžu

Postupak koji je pokrenut protiv Asanža je otpočeo je  pod predsjedništvom Donalda Trampa i praćen je jakom kampanjom i pritiscima protiv osnivača Vikiliksa.

Za vrijeme Trampovog prethodnika Baraka Obame, čiji je Bajden bio potpredsjednik, američki sudovi su odustali od gonjenja Asanža.

Ostaje da se sazna kakav će biti stav budućeg američkog predsjednika Džoa Bajdena prema osnivaču Vikiliksa. Poznato je da je prije desetak godna Bajden poredio Asanža sa “visoko tehnološkim teroristom”.

Advokatica Stela Moris sa kojom Asanž ima dvoje djece rekla je u intervjuu za njemački list Der Špigel od nedjelje da u londonskom zatvoru visoke bezbjednosti Belmarš gdje se on drži nijedan njegov advokat se nije pojavio od marta.

Ona je rekla da je Asanžova odbrana “ozbiljno hendikepirana”.

“Ali situacija u zatvoru Belmarš je ništa u poređenju sa uslovima zatvora kojima će biti podvrgnut u SAD ako bude izručen”, rekla je ona, ocijenivši da bi Asanž tada bio “živ sahranjen”.