Dan sjećanja na žrtve transfobije

Medjunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije, u Crnoj Gori je obilježen videom ,,Samo život priča priče” u realizaciji Asocijacije Spektra. U ovom videu se pojavljuje 8 transrodnih i rodno varijantnih osoba koje trenutno žive u Crnoj Gori i koje su željele da sa vama podijele trenutke svojih života.

Svake godine 20. novembra obilježava se Medjunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije, odnosno sve one ljude čija su ubistva posljedica isključivo sveprisutnih i duboko ukorijenjenih rodnih stereotipa.

,,Shodno činjenici da svaki život mora imati jednaku vrijednost, u potpunosti je neprihvatljivo da je prosječan životni vijek transrodnih žena koje su tamnije boje kože svega 36 godina. Neprihvatljivo je da smo od 2008. godine zabilježili 3664 ubistava transrodnih osoba u svijetu, uglavnom žena. Neprihvatljiva je stvarnost da je veliki broj ubistava trans osoba nezabilježen“, navodi se u saopštenju Spektre.

Kako iz ove organizacije poručuju, ,,ubistva osoba koje pripadaju trans zajednici su samo najočigledniji primjer posljedica koje imaju rodno zasnovane predrasude.  Veliki dio zajednice transrodnih i rodno varijantnih osoba proživljava emotivno, verbalno, fizičko i seksualno nasilje“.

,,Pored nasilja u svim sferama života transrodne osobe susrijeću se i sa brojnim drugim preprekama, poput zakona koji ne prepoznaju ni njihovo postojanje, a ni njihove specifične potrebe.“

Kako su kazali iz ove organizacije, koriste ovu priliku da istaknu važnost svih malih i velikih životnih iskustava koja sabrana čine život posebnim, ispunjenim i daju mu svrhu. Svrhu koju nažalost preveliki broj trans i rodno varijantnih osoba nikada u potpunosti neće iskusiti,  jer su rodjene u društvu koje različite doživljava kao prijetnju.

,,Koristimo ovo kao priliku da pozovemo na razmišljanje o činjenici da uobičajeni svakodnevni momenti koje većina uzima zdravo za gotovo, nažalost, još uvijek nisu svačije niti pravo, niti mogućnost.“

Iz Spektre pozivaju na na empatiju, ljubav, razumijevanje i oslobodjenje i podsjećaju da ne zaboravimo jednakost i jednaku vrijednost svakog života. Pozivaju na sjećanje svih onih kojima su na nepravedan i okrutan način oduzeti životi.

,,Pozivamo na ujedinjenje u kreiranju promjena koje se moraju desiti kako bismo svi/e mogli u potpunosti iskusiti život i sve njegove čari, kako bi smo svi/e ispunili/e svoju svrhu“, poručili su iz Spektre.