Događaji kao ,,Rockstrikcija” donose radost prepoznavanja

,,Kao pred svaki nastup tako i sad, pred Podgoricu 4. februara, osećamo odgovornost da, sa naše strane, svirka bude kako valja, a što se tiče svega ostalog – imamo puno poverenje u ekipu oko Rockstrikcije“

Zoran Marinković, frontmen Bjesova

Na predstojećoj ,,Rockstrikciji”, zakazanoj za 4. februar u hali ,,Kolektor” (nekadašnji ,,Titeks”), nastupiće kultni rok sastav ,,Bjesovi”. Prvi nastup pred crnogorskom publikom ovaj bend, iz Gornjeg Milanovca, imao je prije 20 godina na Nikšićkoj tvrđavi, sad već davnog, 16. avgusta 2003. godine.

Podsjećamo, poslednji put, kod nas u Crnoj Gori, nastupali su 7. avgusta 2021. godine na Lake Festu u Nikšiću, a u Podgorici 21. decembra 2015. u ,,Montenegro pab-u“.

Kako je, odmah na početku našeg razgovora, izjavio frontmen popularnih ,,Bjesova”, Zoran Marinković, po pitanju ,,Rockstrikcije” on i članovi benda su, od samog starta, veoma optimistični.

,,Kao pred svaki nastup tako i sad, pred Podgoricu 4. februara, osećamo odgovornost da, sa naše strane, svirka bude kako valja, a što se tiče svega ostalog – imamo puno poverenje u ekipu oko ‘Rockstrikcije’. Uostalom, Nikola Vranjković, koji je već svirao na ovoj manifestaciji imao je, kad sam ga upitao, samo reči hvale za organizaciju”, kazao nam je Marinković.

Ne sumnja u dobar provod

Prema njegovim riječima, dogovor za koncert pao je veoma brzo i lako.

,,Za svirku na drugoj Rockstrikciji, ispred svog tima, kontaktirao nas je gospodin Janko Popović. Dogovorili smo se brzo i lako. On je totalno u priči, a usput je entuzijasta. Ne sumnjam da će biti i dobra poseta”, objašnjava on.

Ekipa Bjesova; foto: privatna arhiva

Svi koncerti ,,Bjesova”, primjećuj Marinković, kao i drugih aktivnih rok bendova, u zadnjih godinu dana bili su puni, te ne sumnja da će tako biti i ovog puta u Podgorici.

,,Imamo jako dobru i ozbiljnu rok scenu, organizatore, bendove i publiku. Na kraju krajeva, pitanje je kako će, u budućnosti, to oko javnih okupljanja biti, jer možda nas opet zatvore – ništa me ne bi začudilo”, podsjeća Marinković.

Zadnjih godina smo shvatili, dodaje on, ,,koliko je tanka linija između života i smrti”.

,,…danas jesmo, sutra nismo(…)”, ocjenjuje Marinković.

Od ljudi koji odluče da dođu na ,,Rockstrikciju”, frontmen ,,Bjesova” očekuje ,,zajedništvo i saosećajnost”, a publika će, zauzvrat, obećava on, dobiti mnogo dobar provod.

,,Svaki koncert sviramo kao da nam je poslednji. Sviraćemo nekoliko novih pesama, uz obilan presek onih sa svih dosadašnjih albuma”, otkrio je Marinković.

Rock’n’roll je, trenutno, u defanzivi

On smatra i da je rock’n’roll, trenutno, u defanzivi, ali da rješenje nije u tome da se povučemo i sačekamo ,,bolje vreme”.

,,Ja sam nastavnik likovne kulture u OŠ ,,Kralj Aleksandar I’’ u Gornjem Milanovcu. Na početku ove školske godine, u jednom odeljenju petog razreda, pitao sam zna li neko za Bitlse. Ni jedno dete nije imalo pojma šta je to… To je ta nova realnost”, ispričao nam je frontmen ,,Bjesova”.

Još jedan sličan primjer, navodi on, desio mu se i prošlog proljeća:

,,Priupitao sam jednog simpatičnog starijeg tinejdžera koju muziku sluša. Odgovorio je: ‘Sve! Sve sem rokenrola’… I šta ćemo sad? Da se povučemo i sačekamo neko bolje vreme? Što se mene tiče, ja sam veliki deo svog dosadašnjeg života posvetio umetnosti i, što bi Goran Bregović rekao: ‘Kasno je sad, kasno za sve, nemam volje, a nemam ni snage da se mijenjam’”.

Rad po savjesti – garantovan uspjeh

Marinković ističe da događaji, kakva je predstojeća ,,Rockstrikcija”, sa sobom donose ,,radost prepoznavanja, što govori u prilog istini da smo svi po istom liku stvoreni”.

Citirajući stihove čuvenog Seida Memića Vajte, on je savjetovao mlađim generacijama, koje žele da se ,,cimaju” oko ove kulture i zvuka, da samo rade po savjesti:

,,Ne očekuj da te iko razumije, radi svoje – ti si čovjek od zanata, svu nesreću oko tebe što se vije, stvorile su sitne duše, iz inata.’ Ili, tačnije: ‘Ne očekuj da te iko razumije, radi svoje – ti si čovjek od zanata, svu nesreću oko tebe što se vije, stvorile su sitne duše, ekipa surova, samoživa i bahata(…)”.

Na kraju našeg razgovora frontmen ,,Bjesova”, opet citirajući pjesmu, al’ ovog puta svog benda, imao je poruku i za čitaoce ,,Kombinata”:

,,Ustani, probudi se
Tama je pokrila sve ljudove
Pokreni mrtve zglobove
Ustani, obasjaj sve
Sve miriše na buđenje
Novog dana da nikada
Da nikad iz njega
Kad svane ne odem
Sve miriše na budjenje
Probudi se”, zaključio je, citirajući pjesmu ,,Bjesova”, frontmen ovog sastava, Zoran Marinković.