DPS nije država, a Crna Gora ide dalje

Režim je formalno razvlašćen, ali posljedice tridesetogodišnjeg medijskog trovanja, stvaranja narativa podjela i manipulacije i dalje su živi na medijskoj sceni.

List Pobjeda, koja je u identitetskoj anahronosti i krizi jer prefiks režimska uskoro neće imati adekvatno značenje, i dalje se ponaša kao partitokratsko glasilo. Na prvoj strani ovog lista svanuo je naslov ,,SPC i opozicija jači od države“.

Na ovaj nus efekat tridesetogodišnjeg manira manipulacije i  propagande reagovao je na svom facebook profilu Aleksandar Dragićević, društveni aktivista.

Kako piše Dragićević, građani su juče pokazali da DPS nije država. Podvale koje se, uz metode zastrašivanja, represije uspješno podmetale dijelu crnogorske javnosti, danas su samo trzaj starog narativa.

Režim DPS-a je formalno pred smjenom što je prva demokratska promjena vlasti u istoriji Crne Gore. Građani su na izborima rekli da država Crna Gora može, a ovoga puta i mora bez DPS-a ne bi li se uspravila i oporavila posle trodecenijske pljačke.

Ipak, iako je DPS razvlašćen, narativ podjela, nepristojan jezik i propaganda sa elementima fašističkih metoda ne može preko noći da nestane.

Crna Gora preživjela DPS pa će i krize

Na fonu činjenice da je država Crna Gora nastavlja svoj put i bez DPS-a na čelu, Dragićević podsjeća na imperative društvenog oporavka i izazove koje donosi post-Covid period. Na novom putu Crne Gore, moramo biti svi ujedinjeni.

,,Veliki je posao pred svima nama. Građanima slijedi stezanje kaiša zbog galopirajuće ekonomske krize i propasti turističke sezone.“

Takođe, Dragićević se osvrće i na dugu političku borbu za preporod zemlje.

,,Pred političarima su brojni izazovi – usvajanje novih zakona, paketa mjera pomoći ne tajkunima nego svima, pregovori sa EU, lustracija, konfiskacija, oslobađanje institucija…“

Da posle višedecenijske pljačke neće biti lako, Dragićević je svjestan, ali na svima je da zasučemo rukave.

,,Svi se radujemo jer je DPS režim pao ali iza sebe su ostavili pustoš i sada moramo da gradimo nanovo i popravljamo 30 godina sistemske pljačke, nesposobnosti i nemara.“

Ipak, nema mjesta za pesimizam. Kako kaže Dragićević ,,biće dobro i biće bolje, prošla je Crna Gora i gore, preživjela je i DPS pa će i krize“.

,,Rame uz rame, svi zajedno jer NAROD JE DRŽAVA!“, poručuje Dragićević.