DIK OPSTRUIRALA RAD PARLAMENTA

,,Idemo dalje“

DPS opstruirao raspravu u parlamentu. Instrumentalizovana Državna izborna komisija pokušala da blokira rad parlamenta i dovede u pitanje izbornu volju građana. Tenzije na ulici ispred zgrade parlamenta podržane od opozicionih DPS i SDP. Ipak, zasijedanje parlamenta održano saglasno zakonskim regulativama i poslovniku o radu Skupštine.

Državna izborna komisija (DIK), odbila je da verifikuje mandat Suadi Zoronjić iz GP URA i time blokirala rad parlamenta na nekoliko sati.

Foto: Igor Šljivančanin /skupstina.me

Međutim, aktuelna parlamentarna većina nije dozvolila blokadu parlamenta i rad ove istitucije je nastavljen poslije nekoliko časova prinudne pauze. U nastavku zasijedanja, Boris Bogdanović, poslanik i generalni sekretar Demokrata predstavio je izmjene poslovnika, a predsjednik parlamenta, Aleksa Bečić, pročitao Zakon o izboru odbornika i poslanika i djelove Poslovnika o radu skupštine konstatujući da je tamo sve jasno i da parlament jedino može da verifikuje mandat i nastavi svoju zakonodavnu funkciju.

,,Ne može ni DIK ni ova skupština da mijenja izbornu volju građana i izvještaje o raspodjeli mandata nakon izbora koji je ovdje prezentovan i prihvaćen nakon prve konstitutivne skupštine“, poručio je Bečić.

Predstavljajući izmjene Poslovnika o radu skupštine Crne Gore, poslanik Bogdanović je naglasio da su izmjene poslovnika o radu Skupštine istorijske.

,,Nikada se više neće desiti da se prema poslanicima parlamentarne manjine ponaša onako kako su se ponašali prema nama“, poručio je Bogdanović.

Foto: Igor Šljivančanin /skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore je dodao da je pokušaj opstrukcije rada parlamenta od strane Državne izbnorne komisije (DIK) nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svjetskog parlamentarizma ne pamti.

Do sada nije bilo primjera da je ta institucija odbila da potvrdi mandat poslaniku.

,,Danas smo imali više pokušaja opstrukcije. Prvo ste bili svjedoci pokušaja opstrukcije od strane naših opozicionih kolega koju smo naravno razriješili u skladu sa poslovnikom. Jer ako su neki zaboravili, mi nismo, a ni pozitivni propisi države Crne Gore nisu zaboravili: da smo mi usvojili izmjene i dopune poslovnika u novembru mjesecu i da upravo saglasno sa tim izmjenama i dopunama, poslanica Maja Vukićević koja je i sada sa nama, se obratila predsjedniku Skupštine saglasno članu 222 a), stav 2, da učestvuje u radu sjednice na daljinu“, naveo je Bečić u nastavku skupštinskog zasijedanja.

,,Kvorum smo kao što ste imali prilike da vidite, takođe utvrdili u potpunosti u skladu sa poslovnikom saglasno članu 90, stav 4. nakon što je 10 poslanika zatražilo da isto učinimo prozivkom.“

Bečić se osvrnuo i na primjedbe o navodno nezakonitom učešću poslanika u rad parlamenta putem online učešća te podsjetio da su iz DPS-a započinjali sjednice sa starim poslovnikom koji nije omogućavao online glasanja.

,,Ja ne zaboravljam i prvu polovinu ove godine, ili 26. saziv skupštine; sjednince u aprilu, maju, junu i julu, kada su oni ovdje započinjali i završavali sjednice sa starim poslovnikom koji nije omogućavao online glasanje. Sa dvadesetak ljudi u ovoj sali, 40, 50 poslanika se uključivalo iz raznih kancelarija,  prostorija putem informaciono-komunikacione tehnilogije“, kazao je Bečić.

,,A sada imamo usvojen inovirani poslovnik  prije mejsec dana i mogućnost da poslanik, kada mu se izrekne mjera izolacije učestvuje online putem u radu sjednice“, konstatovao je predsjednik Parlamenta.

Koncizno i nedvosmisleno izlaganje predsjednika Parlamenta, te stavljanje zaključaka ad acta, praćeno je uzrečicom ,,idemo dalje“, što je u dijelu javnosti na društvenim mrežama simbolizovalo nepokolebljivost,  pravnu pripremljenost i političku spremnost lidera parlamenta u namjeri da se da se ovom visokom domu i zakonodavnoj grani vlasti vrati dignitet kakv dolikuje ozbiljnoj instituciji.