Izmišljanje doma u skučenom lavirintu

Izložbu Instituta za savremenu umjetnost ,,Izmišljanje doma u skučenom lavirintu: priče iz studentskih prostora u Podgorici” možete pogledati do kraja ove sedmice u holu Tehničkih fakulteta.


Izložba je nastala u okviru međunarodnog projekta ,,Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse“ i rezultat je višemjesečnog istraživačkog, umjetničkog i saradničkog rada kustoskinje Sonje Dragović, likovne umjetnice Milene Vukoslavović kao i 14 studentkinja i studenata: Anastasije Dukić, Lejle Višnjić, Jovane Božović, Milene Blagojevic, Anje Vujošević, Manuele Fetahovic, Luke Minić, Gerine Almin, Marine Marlukić, Vanje Popović, Matee Vujović, Sare Maleš, Elme Džidić i Nine Pantović.


Kako navodi kustoskinja Sonja Dragović izložba je ,,kratka kolažirana istorija studentskog života, oslonjena koliko na razigrana betonska zdanja iz ne tako davne prošlosti, toliko i na slojevite reportaže iz sadašnjosti i oprezna predosjećanja budućnosti. Ispričana je kroz splet pogleda i glasova iz različitih faza razvoja prostora koji smo u Titogradu/Podgorici zvali „kod Radoja Dakića“, „kod Tehničkih fakulteta“ i „kod City kvarta“, ali nikada zapravo – studentski grad. Kako studentska zajednica živi na toj periferiji koja, zahvaćena gravitacionim poljem obližnjeg šoping centra, ubrzano postaje centar grada? Šta je centralno studentskom iskustvu u Podgorici?”


U okviru izložbe objavljen je i fanzin koji je dizajnirao Srđa Dragović koji je takođe bio zadužen i za dizajn izložbe.
Projekat se realizuje od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine u okviru programa za kulturu i medije Evropske unije „Kreativna Evropa“. Lider je Dom kulture Studentski grad iz Beograda, a partneri, pored Instituta za savremenu umjetnost, su i Međunarodni centar za arhivska istraživanja/Icarus iz Zagreba, Akademija primjenjenih umjetnosti iz Rijeke i Fakultet za audiovizuelne komunikacije Univerziteta kralj Huan Karlos iz Madrida.


Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo javne uprave Crne Gore, realizaciju izložbe Univerzitet Crne Gore, a realizaciju umjetničke rezidencije JU Dom učenika i studenata Podgorica.