Kino klub: Projekcija ekološkog filma ,,Neoštećena”

Večeras, sa početkom u 19 časova, u multimedijalnoj sali CKZ ,,Ribnica” održaće se projekcija dokumentarnog filma ,,Neoštećene” koji je nastao u okviru inicijative Balkan River Defence. Nakon projekcije o rijekama i hidroelektranama u Crnoj Gori razgovaraće se sa biološkinjom Andrijanom Mićunović i inženjerom mašinstva Denisom Hotom. Razgovor moderira novinarka i aktivistkinja Damira Kalač.Ulaz je slobodan.

Ispred brane na hidroelektrani Piva

Balkansko poluostrvo utočište je posljednjih evropskih divljih rijeka, koje podržavaju obilje divljih životinja i stvaraju zdrave, netaknute ekosisteme. Rijeke su “neoštećene” – čiste, netaknute i neokaljane. No, sa preko 2.700 malih i velikih hidroelektrana koje su planirane ili su u izgradnji na Balkanu, korupcija i pohlepa uništavaju posljednje rijeke koje slobodno teku u Evropi.

Dokumentarac ,,Neoštećene” prati grupu kajakaša koji mjesec dana veslaju po Balkanu – od Slovenije do Albanije – protestujući zajedno sa lokalnim stanovništvom i slaveći divlje rijeke Balkana. Dokumentujući svoj put, oni nam donose iskustvo vožnje kajaka duboko u netaknutim kanjonima, priče mještana koje se bore za svoje rijeke i približavaju nam život lokalaca čiji je život duboko povezan sa rijekama.

Film je kreiran sa ciljem da podigne svijest o nevjerovatno bogatim rijekama Balkana, a istovremeno i da preispita i problematizuje pitanje brana. U poređenju sa zapadnom Evropom gdje je većina rijeka stavljena u betonske jarke, kanale ili su začepljene iza brana, rijeke Balkana ostaju gotovo netaknute.

Foto: Matić Oblak

Detaljna studija koju su sprovele brojne nevladine organizacije za očuvanje rijeka otkrila je da je 30% rijeka u regionima u netaknutim ili skoro prirodnim uslovima, dok je još 50% u dobrom stanju. Ako se izgradi predloženih 2.700 brana, hiljade kilometara divljih rijeka biće uništene uz nepovratna oštećenja ekosistema i ugrožavanje populacija endemskih vrsta poput balkanskog risa. Nove vrste se otkrivaju svake godine — pravo bogatstvo našeg regiona još uvijek nije u potpunosti poznato.

Balkan je raj za ribolovce, kajakaše, planinare, penjače i ljubitelje prirode. Sa neiskorišćenim mogućnostima za održivi ekoturizam, ostatak Evrope i svijeta ima priliku da istražuje ovaj region u njegovom prirodnom stanju a lokalno stanovništvo bi moglo da živi od održivog i ruralnog turizma.

,,Neoštećene” dokazuje da očuvanje prirode ne mora da se odvija samo u kancelarijama i sudnicama; da se kreativnost, avanturistički sportovi, putovanja, mogu iskoristiti za borbu za naše posljednje divlje prostore i da očuvanje prirode može biti uzbudljivo, zabavno i izuzetno efikasno. Film je nastao po ideji Roka Rozmana u režiji Rožle Bregara, Matic Oblaka i Mihe Avguština.

Nakon projekcije o rijekama i hidroelektranama u Crnoj Gori razgovaramo sa biološkinjom Andrijanom Mićunović i inženjerom mašinstva Denisom Hotom. Razgovor moderira novinarka i aktivistkinja Damira Kalač.

Projekat GreenScreen, grupe građana EkoDoku, podržan je kroz program Podržani=Osnaženi koji realizuje Fond za aktivno gradjanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice “Slagalica“ iz Hrvatske, a uz finansijsku podršku Evropske unije. Projekat se realizuje u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, Kino klubom Podgorica i CKZ Ribnica.