Korupcija najveći izazov demokratiji

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je da bi bilo dobro da sama tranzicija vlasti protekne što bezbolnije za građane, jer predstoje veoma zahtjevne reforme koje vjerovatno neće biti popularne.

„Ono što će predstavljati najveći izazov za novu vlast jeste brojna državna administracija i njen sastav koji je sada već decenijama bio u potpunosti odan DPS-u, i tu se mogu očekivati opstrukcije koje mogu da uspore reforme. Ovo je posebno važno kada su u pitanju institucije koje vode ključne ekonomske procese u državi, ali i one od kojih se očekuju konkretniji rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao jedne od prioritetnih oblasti za uspješan nastavak EU integracija“.

On je kazao da Crna Gora ima ozbiljan problem sa sistemskom korupcijom, „što znači da je ona prisutna i po dubini crnogorskih državnih institucija od kojih su mnoge godinama bile puki servis za jedno takvo ponašanje“.

Milovac je ocijenio da je smjena vlasti tek početak demokratskog sazrijevanja crnogorskog društva, te da se ne treba zavaravati da su 30. avgusta riješeni svi problemi koji su se nagomilavali u posljednjih 30 godina.