Milovim odlaskom počinje XXI vijek u Crnoj Gori

,,Period dugovječnih autoritarnih vladara, započet sa kraljem Nikolom, nastavljen sa njegovim unukom Aleksandrom i zatim sa Josipom Brozom Titom, okončava sa Milom Đukanovićem sledećeg proljeća“, komentariše Željko Pantelić, srbijasnko italijanski novinar i kolumnista Vijesti.

Pantelić se u svojoj najnovijoj kolumni za Vijesti, osvrnuo na ,,dugo trajanje dvadesetog vijeka”, čija ekstenzija u Crnoj Gori se oličava u vladavini aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića.

,,Kao što se 20. vijek, u istorijskom kontekstu, završava ruskom agresijom na Ukrajinu u planetarnim okvirima, tako će se na “devedesete” staviti definitivno tačka u Crnoj Gori sa silaskom s vlasti Mila Đukanovića“, napisao je Pantelić.

On napominje da nijedna zemlja na svijetu nije imala samo četiri vladara, u poslednjih 160 godina. Kako dodaje, čak je i Velika Britanija sa dugovječnom kraljivom Elizabetom II, promijenila, u istom periodu, sedam kraljeva i dvije kraljice.

Đukanović – poslednji relikt zlokobnih devedesetih

Najveća ironija je, kako piše, Pantelić, da upravo Demokratska partija socijalista rabi narativ koji širi strah od povratka devedesetih.

,,Ironija sudbine je da se propaganda DPS-a bazira na širenju straha od povratka devedesetih. Kažemo ironija jer je lider DPS-a i pokretač te kampanje Đukanović poslednji relikt zlokobnog desetleća na prostorima bivše Jugoslavije. Svi akteri tog doba nisu više na životnoj ili političkoj pozornici osim predsednika Crne Gore koji nedostatak podrške u biračkom tijelu želi da zamijeni međunarodnom potporom i dozvolom da protiv volje većine građana Crne Gore nastavi da gospodari državom. Zvuči groteskno da neko ko uporno drži zemlju zarobljenu na matricama iz devedesetih godina, optužuje druge da žele da je vrate tamo“, piše Pantelić.

Cijli tekst možete pročitati na LINK.