Muk: Glasajte protiv kriminala i prevare

Izađite na izbore i glasajte za političke promjene. Posle svega i uprkos svemu. Sada nema drugog načina da utičete na politiku. Posle izbora, nema kajanja.

Predsjednik UO Instituta Alternativa, Stevo Muk, osvrnuo se danas na svom facebook profilu u vezi sa predstojećim izborima i pitanjem vjere građana u mogućnost promjena. U javnosti i dalje postoji crv sumnje u mogućnost demokratske promjene i uslišavanje demokratske volje većine u političkom sistemu pod uzurpacijom DPS-a, te se po tom pitanju Muk oglasio komentarišući šta se može dobiti, a šta izgubiti (ne)izlaskom na nedeljnom glasanje.

,,Izađite na izbore i glasajte“, poruka je ovog NVO aktiviste koji sugeriše da ne bi trebalo da nam 30. avgusta bude teško, pretoplo, predaleko ili dosadno.

U vezi sa aktuelnom pandemijom Korona virusa, Muk je poručuje:

,,Ne plašite se korone, jer na biračkom mjestu ćete sresti manje ljudi nego u kafiću, prodavnici ili na plaži gdje ste bili dan ranije. Ako se ipak plašite odlaska na biračko mjesto, iskoristite mogućnost glasanja putem pisma. Javite se onima u koje imate najviše povjerenja i zamolite da vam pomognu da ostvarite svoje biračko pravo.“

Stevo Muk, Foto: institut-alternativa.org

Muk podsjeća da oni koji ne žele promjene neće imati barijera da glasanjem podrže status quo.

,,Izađite na izbore i glasajte za promjene. Oni koji NE žele promjene, izaći će na izbore. Čekaće dugo i strpljivo, neće ih uplašiti korona, neće im biti vruće, neće im biti daleko, neće im biti dosadno, i neće reći ”pobijediće DPS i bez mene“. Oni koji NE žele promjene, neće tog dana imati druge obaveze. Neće se oni predomisliti zato što im se ne sviđa neki pojedinac na listi režima, niti zato što im se ne sviđa neki predizborni spot.“

Predsjedniku UO Institut Alternativa je jasno da u je crnogorskoj politici strah jedan od ,,tradicionalnih“ elemenata svakodnevice.

,,Izađite na izbore i glasajte slobodno. Oslobodite se strahova koje režim širi i pothranjuje“, piše Muk.

Kako pojašnjava, na izbornim mjestima nema kamera, niti načina da neko zna za koga ste glasali.

,,Nema načina da se vaš glasački listić na bilo koji način poveže sa vama. Prevarite one koji hoće da vam nametnu obavezu da glasate za njih, prijete vam i nude kratkoročne dobiti u zamjenu za vaš glas.“

Muk ne sugeriše odabir ni jedne liste konkretvno, već ukazuje na širok opseg političkog izbora koji sa sobom nosi promjenu i smjenu vlasti kao prvi korak demokratizacije društva.

,,Izađite na izbore i glasajte za neku od opozicionih lista. Među ponuđenim listama, svaki birač koji je protiv ove vlasti i podržava promjene, može pronaći onu listu, partiju ili koaliciju, koja je najbliža njegovom ili njenom pogledu na svijet.

,,U politici ništa nije savršeno. Nema savršenih partija, savršenih koalicija, savršenih izbornih lista, savršenih izbora. U politici se uvijek bira ono što nam među ponuđenim opcijama najviše odgovara, što je najbliže željenom.“

Za Crnu Goru i za promjene

Muk poručuje da, uprkos tome što bi i on mogao kritikovati opoziciju, i on će izaći na izbore i za promjene, jer na nekoliko dana do izbora, to je jedini  čin iskazivanja političke volje i afiniteta.

,,Ako ne glasamo, pomažemo režim i slabimo šanse opozicije. Zaokruživanje izborne liste nije vjenčanje. U listu za koju glasaš ne moraš biti zaljubljen. Dovoljno je da znaš šta nećeš i ko može najviše da doprinese da se to spriječi.“

Po uzoru na demokratske države, Muk podsjeća, da izbori u svim demokratskim zemljama služe da se kazni vlast, a ne da se kažnjava opozicija.

,,Izađite na izbore i glasajte protiv laži i prevare.“

Afera Familija: Foto: Oliver Bunić, Vijesti – Savo Prelević / Ras Srbija

„Izađite na izbore i glasajte. To je najbolja stvar koju možete da uradite za Crnu Goru. Ako je stvarno volite pokažite to učešćem na izborima. Crnu Goru nam niko ne može oteti, niti Crna Gora može nestati. Crna Gora ne može opstati na sili i nepravdi. Crna Gora nije jedan čovjek i jedna partija. Nemojte po jedanaesti put pristati na to da samo jedna partija može vladati ovom zemljom. Odbacite ”šuplju” priču kako moramo još jednom odbraniti državu, pa će sljedećeg puta doći demokratija.“

Izađite na izbore i glasajte protiv kriminala. Zaokružite listu u koju imate najviše povjerenja. Nemojte se baviti križanjem listića. Nemojte ga učiniti nevažećim. Nevažeći listići neće donijeti promjene. Pomoći će onima koji ne žele promjene.

Glasajte za demokratiju

Iako je prije trideset godina Crna Gora ,,uvela“ višepartizam, do sada nije imala prilike i da ga okusi. Smjenjivost vlasti kao jedan od principa demorkatije u našoj zemlji je i dalje nedosanjan san. S tim u vezi Muk komentariše da su ovi izbori šansa i za čin demokratije.

,,Crna Gora je jedina zemlja u Evropi koja nije promijenila vlast. Izlaskom na izbore i podrškom političkim promjenama, naša država Crna Gora i mi građani Crne Gore, svih vjera i nacija, pridružićemo se evropskim i svjetskim demokratijama. Demokratije nema bez smjene vlasti. Demokratije nema tamo gdje samo jedan pobjeđuje“, napisao je Stevo Muk.

,,Izađite na izbore i glasajte za više pravde, poštovanja zakona i manje diskriminacije.“

Izađite na izbore i glasajte da se zaštite ljudska prava svih građana, da se manje krade, da se više poštuje svaki građanin, da se zaštite rijeke, šume, obala i prostor, da izađemo iz podjela na patriote i izdajnike, nametnutih ratova za odbranu države koji skreću pažnju sa besramne korupcije koja jede ono što svi stvaramo i uništava budućnost zemlje.

Izađite na izbore i glasajte za političke promjene. Posle svega i uprkos svemu. Sada nema drugog načina da utičete na politiku. Posle izbora, nema kajanja.