Must have: Majka, supruga! Može i doktorica!

,,Upotreba žene” u politici, iako se maskira kao progresivan trend, u praksi ide malo drugačije. Jelena Borovinić Bojović je predstavljena u nizu spotova kao „Majka, supruga, doktorica“. Prvo majka, pa onda supruga, zatim doktorica. S druge strane, u promotivnom spotu Demokrata, Danilo Šaranović je: Podgoričanin, ekonimista, otac i muž. Vidimo da su Demokrate su nešto drugačije poređale uloge za svog kandidata.

Prije nekoliko dana mediji objaviše neočekivani sastanak pobjednika izbora 30. avgusta 2020. godine u Skupštini Crne Gore. Stara – nova – stara parlamentarna većina zasjela je opet da proba da se dogovori oko fomiranja Vlade. Bez žena za pregovaračkim stolom. Pisala sam ranije o mačopolitici ali sam na fracebook-u vidjela prikladniji naziv za to zasijedanje – sausage fest. Žene na odlučujućim sastancima su baš kao žene u prosječnoj crnogorskoj familiji kada dođu gosti. Muž sjedi a ona će da usluži i posle da za njima uzdigne.

Izbori dođoše i prođoše. Odavno smo navikli da su predizborne kampanje gomila kiča, šunda, gluposti često i vrijeđanja inteligencije. Navikli smo da u predizbornim kampanjama političari obećavaju i nude kule i gradove. Velike plate, parkovi, zgrade, investicije, bolnice, škole…

Tako i ove godine, uoči lokalnih izbora sa Vladom u tehničkom mandatu, sve obećanje do obećanja. Ipak, ne mogu da ne primijetim kako niko ne obećava bolje zakonodavstvo u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Niko ne pominje izgradnju i unapređenje institucija koje se bave slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Silovanje, da li je to uopšte problem u Crnoj Gori? Po predizbornim kampanjama reklo bi se da nije. Neko, oni će reći zlonamjeran, bi se zapitao zbog čega stagniramo u razvitku ovih institucija. Da li je to slučajno, da li nemamo dovoljno para, ili je razvitak tih institucija obrnuto proporcionalan tradicionalnim vrijednostima za koje se oni zalažu?

Možda ne grade institucije koje štite žene, ali svoj lik i partijsku kampanju, itekako ,,štite“ ženama. Svaki nosilac liste pored sebe ima makar jednu ženu koja nosi kutiju sa potpisima koje će predati izbornoj komisiji, pa shvatim da nijesam u pravu. Ipak su oni potpuno osviješteni i obaviješteni; emancipovani i širokih shvatanja. Povjerili su im kutiju punu papira, ne može ni to svako.

Poruke predizbornih kampanja nastavljaju da šalju ženama pozitivne vibracije, futurističke stavove i razmišljanja: Ne samo da ih aktivno uključuju u svoje spotove i reklamni materijal, nego smo čak imali i ženu kandidatkinju za gradonačelnicu glavnog grada.

Tu istu ženu su predstavili u nizu spotova kao „Majku, suprugu, doktoricu“. Prvo majka, pa onda supruga, zatim doktorica. Zasigurno važne društvene i profesionalne uloge sa vještim redosljedom: majka, supruga, doktorica.

Majka i politika

Prije svega, ona je majka. Najvažnija uloga koju žena može imati u Crnoj Gori je baš ta. Ako ne rodi, da li je uopšte žena? Kao majka ona se poistovjećuje sa svim ženama koje to jesu. Vjerovatno razumije kako je odgajati dijete u Crnoj Gori pod sistemom „ona da rađa, on da brani“. Ona čak u promotivnom spotu pokazuje svojoj djeci Podgoricu. Upotreba djece u političke svrhe je zabranjena, ali ipak ovo služi višem cilju. Moramo znati šta je prava, tradicionalna porodica i koje su to vrijednosti koje jedna žena u Crnoj Gori treba da njeguje.

Ukoliko neka politička protivnica ili buduća kandidatkinja za neku visoku funkciju to nije, meni je žao. Rodi, pa se klati. Nijesi u zdravstvenoj i finansijkoj mogućnosti da imaš dijete? Kandiduj se kad rodiš. Ne želiš dijete? Pa, ,,ne možeš da vodiš našu djecu kad nemaš svoju“. JBB se na ovaj način poistovijetila sa ogromnim dijelom biračkog tijela ali i od toga čina napravila eksluzivu, isključujući onaj dio biračkog tijela koji se na ovaj način karaktersiše kao inferioran.

Nego, kad smo kod materinstva, nije sve toliko crno. JBB je u svojoj predizbornoj kampanji neprestano govorila o problemima nataliteta, mogućnostima vantjelesne oplodnje, surogatsvu, nedostacima zdravstva kada je u pitanju reproduktivno zdravlje, usvajanju i svim problemima sa kojima se žene i majke susreću. Oh, wait…

Ovih dana je javnost mogla da se upozna sa još jednim aspektom žene u politici. U medjima se mogla vidjeti sintagma crnogorska majka, u liku bivše predsjednice vrhovnog suda, Vesne Medenice. Ona se zapitala koja bi to crogorska majka pobjegla i ostavila sina koji je u pritvoru i ostavila njegovu djecu. „Koja bi to crnogorska majka pobjegla i ostavila kćerku udovicu i unučad?“

,,Odbrana žene i poslednji dani“, mogla bi da slovi saga o ženama-majkama u politici.

Supruga i WiFi brak u politici

Pored toga što je JBB majka, ona je i supruga. Dabome. Ne ide, stvarno, da žena od toliko godina bude neudata. Svi bi se pitali šta joj fali, je li normalna, je li sponzoruša. Ne, JBB je jedna sasvim normalna žena – supruga. Žao nam je ako neka koleginica želi da se bavi politikom ili je htjela biti nositeljka liste ali nema muža. Građani, izvinite, birači, moraju znati da iza jedne žene koja će potencijalno voditi Glavni grad stoji muškarac. Ona zaista to ne bi mogla bez njega. Kako da stigne i ručak, i djecu, i da vodi Podgoricu? Ada, tata će da ih „pričuva“. Kako bi ona to mogla bez supruga?

No, porodica Borovinić Bojović nije baš toliko tradicionalna ako uzmemo u obzir da zamalo gradonačelnica i muž joj žive u dvije različite opštine. Da li je tradicionalno crnogorski, srpski, jugoslovenski živjeti u dvije kuće a kamoli u dva grada? Izgleda da je politika, a pogotovo izbori, zlatni izuzetak kada je folklor tradiciononalne porodice u pitanju.

Doktorica

Na kraju, potencijalna gradonačelnica je doktorica. Išla je u školu, pa zatim na fakultet, obrazovala se, radila i usavršavala većinu svog života ali dobro, prvo je majka, supruga pa onda doktorica.

Super je to, JBB, što si u jednoj patrijarhanoj sredini uspjela da se izboriš za svoje obrazovanje u tako teškom polju. Što si napredovala, zaposlila se, liječiš potencijalne glasače i pomažeš im ali to je ipak, hijerarjski, tvoja treća najbolja osobina.

Nije JBB kriva za ovakvo predstavljenje i suptilno, (pod)svjesno diskriminisanje na osnovu rodnih uloga. To nije samo princip selekcije i prezentovanja kandidata za izbore i članove partija. To je sistem koji je satkan dukoko u korijene crnogorske iskrivljene demokratije. Pored toga, to je i sistem zapošljavanja. Prvo majka, porodica, zatim supruga pa suprugova familija. Na kraju doktorica, ako se baš niko ne nađe iz razgranatog porodičnog stabla, dajte da probamo sa nekim ko je učio školu.

No, činjenica da da titule majke i supruge, Jelenu Borovinič Bojović nisu poštedile lavine komentara o njenom botoksu i „napumpanim“ usnama. Jedna doktorka to da uradi, ajde u redu. Ali majka i supruga? Skandalozno. Podgoričani i Podgoričanke, a i šira publika revoltirani ovom činjenicom ne ustručavaju se u komentarima na društvenim mrežama.

Drugačiji raspored muških titula

Građanin sa solidnim znanjem medijske pismenosti znaće da je ovo samo jedan od načina da se kandidati i kandidatkinje predstave kao ljudi iz naroda i jedni od nas. To je ustaljena praksa. Međutim, JBB se za mjesto prvog čovijeka, pardon žene, Podgorice nadmetala sa još jednim roditeljem.

U promotivnom spotu Demokrata, Danilo Šaranović je: Podgoričanin, ekonimista, otac i muž. Vidimo da su Demokrate su nešto drugačije poređale uloge za svog kandidata. Ipak je on muško. Moramo znati koji su prioriteti i da grad neće ispaštati zbog toga što on ima ženu i dijete. Danilo nije papučar. Danilo, tek negdje na kraju, ima ženu i budite sigurni da Podgorica neće čekati zbog djece i ručka jer o tome ima ko da brine.

On je takođe, kao otac, u predizbornoj kampanji adresirao probleme plodnosti i nataliteta. Kao muž je govorio o toksičnim karakteristikama patrijarhata, o nasilju u porodici, o sistemskim problemima koji pogađaju djecu koja zavise od državne pomoći i instutucionalne brige. Ma, sigurno je pričao o tome, nego je meni promaklo.

Ova dva konkretna i pojedinačna primjera nijesu samostalni u ovoj praksi. Ovaj način predstavljanja i veličanja različitih a zapravo istih osobina na drugačiji način je nešto za šta su svi prije njih dobro utabali put. Toliko smo skloni promjenama, da ni predizbornu taktiku ne mijenjamo, već je godinama prepisujemo i nadograđujemo u skladu sa tehnološkim mogućnostima.

Ko zna, možda je baš to koštalo Jelenu i Danila pobjede na lokalnim izbrorima Glavnog grada.

Jelena Rozga je još prije 12 godina u pjesmi Bižuterija kazala „Idi al’ priznaj da sam ja sve u jednom: žena, majka, kraljica“. Možda ćemo sada dobiti novu, crnogorsku, verziju ovog hita: majka, žena, doktorica!