Na putu ka suncu – jedna sasvim lična priča

piše: Bojana Šolaja

Ljubitelje alternativne muzike obradovaće vijest da bend Parampaščad iz Spuža 23. juna, nakon četiri singla objavljena u prethodne četiri godine, objavljuje svoj prvi album pod nazivom Na putu ka suncu. Pored četiri stare, na albumu će se naći i šest do sada neobjavljenih pjesama. Članovi benda se slažu da su četiri godine rada na albumu i pjesme koje su iz toga proizašle svjedočanstvo i kruna njihovog zajedničkog druženja.

„Te pjesme su samo tih sedam, osam godina našeg druženja, preneseno i zatvoreno. Sad krećemo dalje. Jedan period života je iza nas. Krunisao ga je taj album“, rekao je frontmen Stefan Pantović.

Ovoj ocjeni se pridružuje i gitarista Ivan Ivanović, smatrajući da je muzika benda Parampaščad jedna lična priča svih njegovih članova, te da je riječ o projektu koji je živio i koji se rađao iz različitih energija.

 „To je jedan proces stvaranja, rađanja ideja, usvajanja drugog mišljenja, kako u samom komponovanju, tako u tekstu i produkciji. Album je sa svakog aspekta ličan. Svaka pjesma je pisana sa namjerom da prenese neke intimne stvari koje su se nama događale ili u samom procesu nastajanja pjesme ili iz naših života. Mislim da je kvalitet jednog muzičkog albuma ne samo to da imamo tendenciju da pjesma postane hit, nego da publika koja sluša album prepozna u kakvom okruženju živimo, koju poruku nosimo, šta tim želimo da kažemo i da to prenesemo što vjernije.”

Ivanović

Album je imao živopisan produkcijski život. Obišao je region, ali i Evropu. Mnogi u bendu Parampaščad vide buduće predstavnike crnogorske rok scene u regionu.  Članovi benda i sami ističu da vjeruju da album „Na putu ka suncu“ ima potencijal da ostavi trag na našim prostorima, jer se radi o zvuku koji je dovoljno prijemčiv da bi se probio do šire publike, ali istovremeno i dovoljno alternativan da bi zadovoljio kriterijume regionalne rok alternativne scene.

Zajedno sa albumom, očekuje se i izlazak spota za pjesmu „Komadi“, koja je prvi singl benda. 

„Spot je nastao sasvim spontano. Nismo imali neku definisanu priču. Imao sam neku viziju kako spot treba da izgleda, da će to da bude jedna dark varijanta sa siluetama i sa nekom čudnom rasvjetom koja je bila sva bez budžeta. U jednom momentu se mislilo da nemamo dovoljno materijala da spot ispadne onako kako je inicijalno trebalo da izgleda. Bilo je tu dosta pehova, odlaganja, odustajanja, ponovna vraćanja projektu, da bi na kraju možda i ova korona potpomogla da se na kraju stvarno realizuje taj spot, baš u vrijeme kada izlazi album“, izjavio je reditelj i montažer spota, Momčilo Radulović koji je i basista benda.

Radulović

Prije nego što album i zvanično nađe svoj put ka suncu, pogledajte video u kome članovi benda ekskluzivno za portal Kombinat detaljnije govore o procesu realizacije ovog projekta.