Ne prihvatati narative koji isključuju alternativu

,,Nakon 2006. godine politička elita nije stvorila funkcionalnu državu, nije stvorila institucije, i onda je 2019. pokušala da ono što nije uradila pomete metlom Zakona o slobodi vjeroispovijesti… Ne dozvoljavam da mi niko ponižava inteligenciju i da prihvatim određenu poruku bez alternative, da živim u binarnom svijetu… Suverenitet i teritorijalni integritet ove države niko nije dirnuo ovim Zakonom“

U parlamentu je sinoć, parlamentarna većina izglasala i usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Za izmjene su glasali svi poslanici vladajuće većine, njih 41. Opozicija nije prisustvovala sjednici, nezadovoljna izmjenama Zakona.

Poslanica GP URA Božena Jelušić kazala je da pravoslana crkva u Crnoj Gori danas ne može da pomiri svoje vjernike, zbog ulaska politike na velika vrata čime je narodni ekumenizam poražen.

Osvrćići se na aktuelno pitanje Zakona o vjerskim slobodama i promjenama spornih diskriminatornih članova, Jelušić je podsjetila na svojevrsnu spiralu zla kojoj se ne vidi kraja.

,,Spirala zla, jer mi svi gledamo istoriju iz svoje perspektive, a perspektive su različite, počela je prije 100 godina, počela je 2019. kada je ovaj zakon donesen u ono gluvo doba, pa evo smo i mi u nekom gluvom dobu. I za sve to vrijeme su nastajali narativi o onoliko godina, ovoliko godina, onoliko vjekova, ovoliko vjekova, iza kojih je uvijek stajalo jedno isto –  potreba da imamo moć, političku, partijsku, imovinsku.“

Jelušić je komentarisala hronično stanje u društvu koje je duboko podijeljeno i zavađeno oko različitih verzija istorije i identiteta, locirajući iskonstruisane političke narative kao uzroke nepostojanja društvenog konsenzusa.

,,Narativi i konstrukti su razorili čitavu jednu zemlju, našu bivšu zajedničku državu, i to se uvijek radilo pravljenjem zbunjenog stada, naroda koji ne odlučuje, nego su odluke donesene umjesto njega na drugom mjestu, a njihovo je, kada se uspostavi željeno javno mnjenje, kako Volter Lipman reče, samo da glasaju“, kazala je Jelušić.

Ona je takođe podsjetila javnost da je na GO GP URA bila protiv izglasavanja izmjena ovog zakona, upravo zbog tajminga, kratke javne rasprave, i činjenice da postoji spornost u ustavnosti.

,,Međutim, ono na šta ne pristajem, to je da sve svoje obrazovanje i znanje bacim pod noge, da ne vidim kako se metodima Maršala Mekluana spinuje javno mnjenje, kako se podižu emocije da bi se prestalo misliti, kako se u manipulaciji izbjegava sve što bi moglo da remeti zajednicu istomišljenika“, kazala je Jelušić.

Ona je kazala da vidi ,,kako poruka sitnim manevrisanjem navodi primaoca da prihvati samo jedno rješenje.

,,Pa se mi navodno ovdje danas odlučujem između države i Srpske pravoslavne crkve, što nije istina. Ovo je Crna Gora, i ovih 14 godina je bila, i onih 30 godina. I u imovinskom smislu biće isto što je bilo dok je 14 godina bivši režim mirno rasprodavao Crnu Goru. I zbog toga ne dozvoljavam da mi niko ponižava inteligenciju i da prihvatim određenu poruku bez alternative, da živim u binarnom svijetu ili-ili bez procjene činjenica i bez uvažavanja samoga sebe“, poručila je poslanica GP URA.

Jelušić je dodala da ,,nakon 2006. godine politička elita nije stvorila funkcionalnu državu, nije stvorila institucije, i onda je 2019. pokušala da ono što nije uradila pomete metlom Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

,,On je započeo spiralu zla. Ja bih voljela da se ta spirala danas nije nastavila, ali ona nažalost jeste i danas nastavljena. Pa ipak za članove Zakona od 62 do 64 u Crnoj Gori postojao je opšti konsenzus o tome da im nije mjesto u ovom Zakonu. I uklanjanje tih članova ponudio je i bivši režim, kada je već bilo kasno.“

Radi toga je, kako je kazala Jelušić, uzevši zakon i zamolivši prijatelje pravnike za pažljivo tumačenje, stavila u cipele katolika, muslimana, pravoslavaca i pokušala bolje da razumije svačije gledište. S tim u vezi, GP URA je podnijela dva amandmana.

,,Ta dva amandmana imate pred sobom. U članu 19 poslije stava 1 dodali smo stav 2 koji glasi „Dio vjerske zajednice čiji je vjerski centar u inostranstvu, koja nije upisana u jedinstvenu evidenciju, dužan je da djeluje u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.“.

,,Suverenitet i teritorijalni integritet ove države niko nije dirnuo ovim Zakonom. I najzad, tražili smo da se vrati član 36 u dijelu u kojem nadležni organi imaju pravo da kontrolišu zakonitost donacija iz budžetskih sredstava ili državne samouprave. Dakle, sve će ostati isto kao i prije 14 godina. I spirala zla nažalost. A moja je velika nada da će se posle večerašnje odluke crkva vratiti tamo gdje joj je mjesto – u zidove crkve“, zaključila je Jelušić.