Neprincipijelne koalicije i opterećenje državnog budžeta

,,Sjećamo se da su Demokrate optuživale gospodina Abazovića za korupciju kada je donio političku odluku da URA smijeni gospodina Bečića sa mjesta predsjednika parlamenta. Sad se postavlja pitanje kako je moguće da oni formiraju koaliciju kojoj je glavna tema borba protiv korupcije.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je povodom parlamentarnih izbora 11. juna da imamo zagušenje brojem političkih partija koje su predale liste.

Između ostalog, ona je prokomentarisala i primjere krajnje neprincipijelnih koalicija u kojima odnosi i poruke koje šalju prosto nisu u skladu s onim što smo slušali u prethodnom periodu.

Ona je kao primjer navela koaliciju Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Na čelu GP URA je premijer Dritan Abazović, a na čelu Demokrata bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

„Sjećamo se da su Demokrate optuživale gospodina Abazovića za korupciju kada je donio političku odluku da URA smijeni gospodina Bečića sa mjesta predsjednika parlamenta. Sad se postavlja pitanje kako je moguće da oni formiraju koaliciju kojoj je glavna tema borba protiv korupcije. Jesu li pogriješili kada su optužili Abazovića za korupciju, jesu li građani koji su izlazili na proteste to progutali i prihvatili tako nešto kao činjenicu i ipak ušli u koaliciju sa tom partijom. Mislim da na ovom primjeru vidimo kako ekstremna retorika koju koriste naše političke partije može da im se obije o glavu“, rekla je Ćalović Marković.

Trošenje državnih fondova

Ćalović je prokomentarisala veliki broj izbornih lista u kontekstu trošenja državnih para.

„Očigledno je da jedan značajan broj njih zasigurno neće preći cenzus i u tom smislu je pitanje da li je moglo doći do dodatnog ukrupnjivanja da bi se smanjilo trošenje državnih fondova koje se dešava u velikoj mjeri na svakim izborima. Daću primjer predsjedničkih izbora. Sjećate se kandidata Jodžira, famoznoga, ogromna sredstva koja su data za organizaciju kampanje ni na koji način nisu opravdana. To se pretvorilo u jednu vrstu biznisa da se na taj način dolazi do fondova“, kazala je Ćalović Marković u Bojama jutra na TV Vijesti.