Neriješene afere ozbiljan izazov za novog GST

Krajem prošle sedmice, na predlog v.d. VDT-a Maje Jovanović, Tužilački savjet je za novog glavnog specijalnog tužioca (GST) izabrao dosadašnjeg sudiju Višeg suda, Vladimira Novovića.

Prema mišljenju Dejana Milovca, direktora Istraživačkog centra MANS-a, izbor novog GST-a je korak naprijed u okviru tužilačke reforme jer, za početak, ,,više nećemo imati izgovor za dalje odlaganje prave borbe protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala”.

Kako je kazao Milovac za Portal RTCG, pred novim glavnim specijalnim tužiocem (GST) sada se nalaze brojni izazovi.

,,Svi ti izazovi, kao i očekivanja dobrog dijela javnosti, mogu se sumirati u neophodnosti da se napravi dovoljno jasan otklon od svega onoga što je personifikovao prethodni glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, u mjeri koja će obezbijediti održive rezultate, posebno kada je u pitanju korupcija na visokom nivou”, poručio je Millovac za portal RTCG.

On je naglasio da su, kada je korupcija na visokom nivou u pitanju, pune fioke dokaza za slučajeve koji su godinama sklanjani u stranu, te su očekivanja javnosti opravdano velika.

,,Milivoje Katnić nije imao dovoljno profesionalne hrabrosti i nezavisnosti od političkog uticaja da ih otvori ili dovede do kraja na zadovoljavajući način. U tom smislu se od Novovića očekuje da pokrene upravo one slučajeve koji godinama nemaju adekvatan pravni epilog, a istovremeno su domaćoj i međunarodnoj javnosti slali poruku da Crna Gora nije zemlja vladavine prava, već poluslobodno društvo zarobljeno političkim i kleptokratskim interesima vladajućih elita”, ocijenio je on.

Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra MANS-a

Poseban izazov, podsjeća Milovac, sa kojim će se, prije ili kasnije, susresti novi GST biće i politički uticaj, kojem će Novović morati da se odupre. Dokaz da je u tome uspio, kako kaže, biće procesuiranje upravo onih slučajeva koji tim elitama ograničavaju takvu moć.

,,Tu prije svega mislim na puno procesuiranje ‘Pandora Papira’ u saradnji sa međunarodnim ekspertima za tu vrstu finansijske forenzike, zatim ponovno otvaranje istraga afere ‘Koverta’, ‘Snimak’, ‘Vrela Ribnička’ i ostalih slučajeva sumnji na korišćenje takozvanih crnih fondova i državnog novca u političke svrhe, a koje su okončavane onda kada su vodile do samog vrha političkih partija”, istakao je Milovac.

Osim toga, kao otežavajuću okolnost, on navodi i postojeći kadar, kojim će biti okružen novi GST, a koji je ostao lojalan interesima elita koje je, predano i požrtvovano, štitio Milivoje Katnić.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović, na Twitter profile ove NVO, takođe, navela je da ,,vjeruje da će tragovi ruskog novca odvesti i do nekih političara“.