Odluka o Sinjajevini još uvijek u vazduhu

Jučerašnju sjednicu Skupštine Crne Gore obilježila je izjava aktuelnog ministra odbrane Raška Konjevića, koji je, odgovarajući na pitanje poslanika Boškovića (bivšeg ministra odbrane) odgovorio da Vlada nije poništila odluku iz 2019. kojom se uspostavlja vojno-strelišni poligon na Sinjajevini. “Postoji samo jedna informacija u kojoj se manje-više ne kaže ništa, a označena je oznakom interno.

Nekadašnji ministar tog resora Predrag Bošković, imajući u vidu politički značaj, kao i specifičnu težinu koju nosi ova tema ali i reakciju javnosti koja će da stane na stranu onoga koji uspije da izdejstvuje najviše političkih bodova stavljajući odgovornost drugome za poslove koje ni sam nije uspio da obavi, postavio je Konjeviću pitanje o sudbini vojnog poligona kao i statusu države kada je ta stvar u pitanju.

Foto: Prostor na Sinjajevini gdje je planiran vojni poligon

Pitanje koje je upućeno nekadašnjem partneru, a sada ministru protiv koga su na papiru protiv ali u zbilji izglasanog glasovima partije iz koje dolazi Bošković, glasilo je ,,da li je odluka Vlade o uspostavljanju vojno-strelišnog poligona na Sinjajevini iz septembra 2019. godine i dalje na snazi, i ako nije, šta Ministarstvo odbrane i Vlada planiraju da urade u najkraćem roku da Vojsci Crne Gore obezbijede mjesto za nesmetano vježbanje i gađanje”

Ministar odbrane je saopštio da je obaveza i potreba da Vojska mora imati neki vojni poligon te da je ,,prethodna vlada, najavljivala ukidanje te odluke, što se nije desilo.

Konstituenti prethodne ali i sadašnje Vlade, predstavnici GP URA bili su 2020. na Sinjajevini, a njihov predsjednik a sada već aktuelni premijer Dritan Abazović, neposredno nakon istorijskih parlamentarnih izbora, obećao je zaštitu Sinjajevine mještanima i okupljenima čija je namjera bila da odbrane tu planinu od upotrebe u vojne svrhe.

“Na ovom mjestu građani Crne Gore brane državu od bahatih ministara, zato smo ja i kolege iz URA-e ovdje, sa njima i uvijek ćemo biti na svakom mjestu gdje zatreba. Odbranićemo svaki pedalj Crne Gore, vojska mora da stane uz građane”, kazao je tada Abazović Vijestima.

Ostaje da se vidi koji dio vlade će prevagnuti i da li će mještani, katunjani i ljubitelji prirode i ove planine opet morati da je štite od militantne vlasti.

Dritan Abazović
Foto: Aktuelni premijer 17.10.2020. pruža podršku mještanima na Sinjajevini uz obećanje da neće biti vojnog poligona na toj planini

Imajući u vidu međunarodne obaveze, na koje se tako rado pozivaju i vladajuću situaciju u kojoj dominantno vlada praksa poltronstva velikim silama, Konjević nastavlja da ,,nije baš da Crna Gora vodi više računa o ekološki pitanjima nego Velika Britanija i da je ukupna svijest našeg društva po pitanju ekološke zaštite na većem nivou nego u Velikoj Britaniji” donoseći još jedanput crnogorskoj javnosti nimalo autentičan a kamoli autoritativan stav, kada je riječ o odbrani, iz čijeg žargona i ova deviza o autoritetu i dolazi.

Kao eventualni izlaz iz navedene situacije, u kojoj poligon na Sinjajevini ostaje u vazduhu, ministar nudi rješenje da Ministarstvo organizuje posjetu mješovite delegacije poligonima u Velikoj Britaniji gdje će pozvati predstavnike civilnog sektora, medija, Odbora za bezbjednost.

“S obzirom na to da je odluka iz 2019. i dalje na snazi, Ministarstvo će pripremiti sveobuhvatnu informaciju da se nastavi komunikacija kako bi se razjasnile nedoumice, a kako bi se stvorile pretpostavke za realizaciju aktivnosti Vojske na prostoru Sinjajevine”, zaključuje Raško Konjević.