Semir Mustafa Ako ti momak ne slomi srce, tvoja zemlja sigurno hoće. 2021 grafit na zidu, performans galerija Botanička bašta, Centar savremene umjetnosti Crne Gore ©Institut za savremenu umjetnost

Otvoren poziv za nagradu Milčik

Institut za savremenu umjetnost raspisao je četvrti javni konkurs za Nagradu Milčik Young Visual Artist Award 2022 za umjetnice i umjetnike iz Crne Gore do 35 godina starosti.

Pozivaju se umjetnice i umjetnici koji stvaraju u okviru savremenih vizuelnih umjetnosti da se prijave na javni konkurs za Nagradu Milčik Young Visual Artist Award 2022. Svi zainteresovani se na konkurs mogu prijaviti samostalno, ili ih mogu prijaviti institucije ili pojedinci.

Nagrada Milčik podrazumijeva dvomjesečni rezidencijalni boravak u Njujorku, SAD u prostoru organizacije Residency Unlimited, pokrivene cjelokupne troškove puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori.

Rok za podnošenje prijava je 10. 9. 2022. u podne. Prispjele prijave će pregledati međunarodni stručni žiri i odabrati tri do četiri nominirana finalista/kinje. Finalisti/kinje će se sa novim ili neizlaganim radom predstaviti na kolektivnoj izložbi u decembru 2022. godine u Podgorici. Žiri će odlučivati na osnovu prijave/portfolija finalista/kinja, izloženog rada, kao i sveukupnog dotadašnjeg umjetničkog djelovanja. Dobitnica ili dobitnik Nagrade Milčik 2022 će uz prisustvo i obrazloženje žirija biti izabran-a na izložbi finalista i proglašen-a na otvaranju izložbe.

Brigita Antoni Dead End, 2019 Digitalna štampa, tablet / 230x50 cm izložba finalista Milčik nagrade 2017 Fondacija Petrović Njegoš, Podgorica foto: Jovan Milošević ©Institut za savremenu umjetnost
Brigita Antoni, Dead End, fotografija: Jovan Milošević © Institut za savremenu umjetnost

Nagradu je osnovao i pokrenuo Institut za savremenu umjetnost, u saradnji sa Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka. Nagrada nosi ime po radu Milčik, istaknutog savremenog umjetnika Milije Pavićevića. Milčik nagrada je dio Young Visual Artist Awards – mreže nagrada koje u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope organizuju nezavisne organizacije. 

The Young Visual Artists Awards (YVAA) je internacionalni nagradni program namijenjen mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima iz Centralne i Jugoistočne Evrope. Osnivačica i direktorica Fondacije za građansko društvo (The Foundation for a Civil Society) Wendy W. Leuers, predsjednik Vaclav Havel, te grupa umjetnika disidenata, prvi su 1990. godine uspostavili Jindrich Chalupecky Award u Čehoslovačkoj, kako bi se prepoznala umjetnička izvrsnost kod vizuelnih umjetnica/ka mlađih od 35 godina, te kako bi im se pružila prilika boravka i povezivanja sa SAD. Program nagrade za mlade vizualne umjetnice/ke uspostavljen je tokom nekoliko godina kroz međunarodnu mrežu sličnih nagrada sa podrškom od strane američke fondacije Trust for Mutual Understanding.

Siniša Radulović Zero Gravity Shampoo, 2017 instalacija video, print, ready made objekat izložba finalista Milčik nagrade 2017 Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, Cetinje foto: Jovan Milošević ©Institut za savremenu umjetnost
Siniša Radulović Zero Gravity Shampoo, fotografija: Jovan Milošević © Institut za savremenu umjetnost

Dio ove mreže danas čine: Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska i Crna Gora. U 2015. godini YVAA je imenovala Residency Unlimited (RU) za organizatora i domaćina rezidencijalnog programa u Njujorku. Od 2016. godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, od 2017. godine i u Crnoj Gori, nagrada se dodjeljuje bijenalno, a od 2023. godine nagrada će biti održavana anualno dok će rezidencijalni program u Njujorku trajati dva mjeseca.

Dosadašnji dobitnici nagrade su: Siniša Radulović (Podgorica) 2017, Brigita Antoni (Ulcinj) 2019. i Semir Mustafa (Rožaje) 2021. godine.

Više informacija o nagradi i konkursu potražite na stranici Instituta za savremenu umjetnost.