Pacifikovan odnos građana prema NATO paktu

Prema istraživanju CEDEM-a, podrška NATO-u je na istorijski najvećem nivou.

U nedavno objavljenim CEDEMovim javnog mnjenja, između ostalog, javnost je mogla dobiti informacije i o stavovima građana po pitanju popularnosti NATO pakta. Rezultati su razočaravajući: Prema istraživanju, imamo i istorijsku podršku članstvu u NATO koja iznosi 46,7 i nikada nije bila veća u Crnoj Gori.

Istraživanje je realizovano u periodu od 01. do 14. maja 2023. i učestvovalo je ukupno 1003 ispitanika.

Gotovo istog dana kada je CEDEM prezentirao istraživanja,  premijer Vlade bez povjerenja, Dritan Abazović, na svom Twiter profilu objavio je sliku NATO aviona uz riječi ,,Večeras iznad crnogorskog neba uoči najljepše majske zore“, aludirajući na dan nezavisnosti države čije nebo čuvaju italijanski avioni.

Iako ne toliko relevantno, ipak je simptomatična i simpatična reakcija dijela javnosti na društvenim mrežama koji su aludirali na analogije sa ceremonijama nezavisnosti i Italijanima 2023. i 1941. godine.

Trend rasta podrške NATO-u

Trebalo je petnaest godina aktivnog zaboravljanja šta je NATO pakt, da bi se u istom periodu podrška ovoj alinasi povećala sa 27% na 46,7%

Samo u julu 2022. godine, kad je riječ o članstvu u NATO, po istrživanju CEDEM-a, 42 odsto građana podržavalo članstvo u Alijansi, 41 odsto bilo je protiv, dok 17 odsto nije imalo stav o tom pitanju.

U julu 2008. godine, kako prenosi RSE, analitičar CEDEM-a Miloš Bešić je bio eksplicitan u predstavljanju nalaza podršci građana Crne Gore članstvu u NATO-u:

Anti-NATO protest u Podgorici za vrijeme bombardovanja 1999. godine

,,27 posto građana Crne Gore bi u ovom trenutku glasalo za članstvo u NATO Paktu, 47,7 posto bi glasalo protiv članstva u NATO“, komentarisao je tadašnje istraživanje Bešić.

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) je 2009. godine konstatovao da je, prema istraživanju javnog mnjenja u martu 2009., podrška članstvu u NATO iznosila 31,2 odsto.

Tajkunski paradoks

Iako je 29. čalnica NATO-a već šest godina punopravna članica, i dalje je najnepouzdanija. Tome je doprinijela i politika režima Mila Đukanovića koji je od 2006. koketirao sa ruskim tajkunskim interesima, ali i dovodio kineske kompanije u srce Zapadnoh Balkana.

Ne postoji država članica NATO-a, kao što je to Crna Gora, koja je tako ranjiva i zavisna od Rusije, koja je intenzivirala svoje aktivnosti u Crnoj Gori nakon članstva u NATO-u, i Kine koja je zvaničnoj Podgorici nametnula tolike kredite, pogotovo one vezane za izgradnju autoputa.