Parlamentarni izbori: PES diktira teme

Trend popularnosti pokreta ,,Evropa sad“ poslednjih godinu dana rezultirao je novim političkim promišljanjima i obećanjima i kod političkih oponenata. Političke partije su prisiljene prilagoditi se novoj stvarnosti koju karakteriše rastući interes građana za ekonomska pitanja i potrebu za konkretnim rješenjima koja će poboljšati njihovu svakodnevicu.

Sa predaje izbornih lista; Foto: Evropa Sad

Novi politički pejzaž? Da li bi se tako mogla okarakterisati trenutna politička scena sa akcentom na predizborne kampanje? Partije bivše vlasti, posebno Demokratska partija socijalista (DPS), koje su dominantno koristile političke floskule i nacionalizam za parlamentarne izbore 2020. godine (u vrijeme Duška Markovića), sada su promijenile pristup. Umjesto toga, većina političkih stranaka otvara predizbornu kampanju fokusirajući se na ekonomske teme.

Čak je SDP oslobođen balasta bivše liderke Draginje Vuksanović, neutralnije prilazi glasačima više se fokusirajući na kvalitet života građana, a ne anahrone epske pogibije za državu i naciju.

Rastuća popularnost pokreta Evropa sad (PES), poslednjih godinu dana, čiji su lideri za vrijeme mandata u 42. Vladi i praktično primjenjivali popularne ekonomske mjere,  kao da je ukazao na recept za novo političko promišljanje i praksu političkih partija.

Duško marković 2021. godine u nacionalnom delirijumu; Foto: Savo Prelević, Vijesti

Nacionalizam i konfrontirajuće teme na identitetskoj osnovi u značajnom procentu opadaju, dok se teme društvenog konsenzusa, pomirenja i ekonomskog prosperiteta sve više zastupaju u retorikama političkih partija.

Pejović: Krvomutili su oni najodgovorniji za ekonomsku propast

Godinama su bogaćenje i korupcija DPS-a i političkih satelita, na koje su žmurili pravosudni organi, kamuflirani retorikom o spasu državne nezavisnosti.

Član Predsjendištva PES-a Boris Pejović izjavio je za vijesti, da ovaj pokret ostvaruje dobre rezultate upravo zato što su građani prepoznali i nagradili konkretne učinke prethodne Vlade u domenu unapređenja životnog standarda, čiji su autori danas temelj Pokreta Evropa sad.

Boris Pejović; Foto: TANJUG

,,Birači su znali da naprave razliku između deklarativnih obećanja i učinka“, podvukao je Pejović i dodao da su teme koje su dijelile građane, te prijetnje da je “ugrožena država” propagirane upravo ,,od subjekata i pojedinaca najodgovornijih za višedecenijsko privredno i ekonomsko propadanje“.

Dugoročna evolucija ili samo trka za glasovima?

Istini za volju, do sada ni jedna partija nije prezentovala koncizan, da kažemo, štampan izborni program, ali na osnovu dosadašnje retorike, osjetno je pomijeranje cijele političke scene i vidljiv otklon od tema koje su ,,krasile“ poslednju deceniju. Ovaj trend počeo je još sa lokalnim izborima (pogotovo za Podgoricu) i predsejdničkim izborima.

Pred partijama je težan zadatak jer su uvidjele da je vrijeme za konkretne mjere umjesto praznih obećanja.

Vrijeme će pokazati kako će ova nova usmjerenost na ekonomske teme uticati na izborne rezultate i hoće li građani prepoznati i podržati konkretne mjere koje stranke predlažu. Ipak, ova promjena u fokusu političke rasprave može signalizirati evoluciju političke scene i želju za realnim i opipljivim rješenjima koja će direktno uticati na građane.