Pedeset godina kultnog horora ,,Leptirica”

Malo je onih kojima se ove slikovite scene nisu urezale u sećanje već posle prvog gledanja kultnog jugoslovenskog filma strave i užasa – Leptirice. Svi pamtimo krik ptice zloslutnice, pokraj vodenice ušuškane podno ozelenelog brežuljka, najavljujući dolazak crnog dlakavog vraga, čije će čeljusti ubrzo bljesnuti u mraku, na tren zaustaviti mlinski točak…

Scena iz filma; Foto: screenshot

Putujmo u prošlost! Prije pedeset godina, davne 1973., film ,,Leptirica” reditelja Đorđa Kadijevića doživio je svoju televizijsku premijeru. Ovaj kultni film je mnogima sa ovih prostora predstavljao prvi susret s horor žanrom, a za mnoge je i danas najstrašniji domaći film, pa čak i “najstrašniji film ikada”.

,,Leptirica” je ostavila neizbrisiv trag u pamćenju publike svojom jezivom atmosferom i pričom utemeljenom na srpskoj narodnoj legendi. Film je snimljen po motivima pripovjetke Milovana Glišića ,,Posle devedeset godina“.

Uticaj ovog filma na domaću kinematografiju i horor žanr danas i nije toliko vidljiv, ali  ne može se ni zanemariti.

Podsjećanje na ovaj film nas vodi u zlatno doba domaće kinematografije i priziva uspomene na trenutke kad su se hrabri gledaoci prepustili strahovima na velikom platnu.

„Leptirica“ je prikazana na prvom programu RTV Beograd u okviru mini serijala pod nazivom „Priče tajanstva i mašte“ koji je još najavljivan i kraćim, jednostavijim nazivom „Ciklus: Fantastika“.

Ovaj film je bio drugi po redu u ovom serijalu. Prvi je bio „Štićenik“ koji takođe potpisuje Đorđe Kadijević.

Petar Božović i Mirjana Nikolić

I prije „Leptirice“ Kadijević je snimao filmove sa primesama horora, prvi je bio „Darovi moje rođake Marije“ iz 1969. dakle pune četiri godine pre „Leptirice“, a drugi je bio već pomenuti „Štićenik“, premijerno prikazan 29. marta 1973. godine.

Glavne Uloge u filmu tumače Petar Božović i Mirjana Nikolić koji tumače glavne likove Radojke i Strahinje, zatim Slobodan Cica Perović, Tanasije Uzunović, Toma Kuruzović, Vasja Stanković i drugi.