Pejović: Dokazujemo djelima, ne obećanjima

Pored povećanja plata i drugih primanja u Crnoj Gori, iz pokreta Evropa sad, ukazuju  da je neophodno realizovati i brojne infrastrukturne projekte kako bi se adekvatno ispratio ekonomski i privredni rast

Da je bolji životni standard pitanje koje najviše zanima građane Crne Gore, a koje je nametnuo liderski tandem Evrope Sad, Jakov Milatović i Milojko Spajić u vrijeme ministarskih mandata u 42. Vladi, danas je prihvatila većina političkih partija.

Obećanja o većim platama i penzijama, te ekonomskim reformama postaju zajednički imenitelj većine kampanja u susret parlamentarnim izborima 11. juna, međutim, blagu prednost u odnosu na ostale imaju upravo oni kojima nije trebalo trideset godina da promijene status quo – Pokret Evropa sad

Mnogi obećavaju, Evropa sad ispunjava

Odjednom ekonomske reforme i životni status građana postaju dominantna tema o koju se pojedini političari, sa manjkom ekonomske i finansijske terminologije, sapliću jezicima. Ako im je vjerovati, Crna Gora će tokom mandata buduće 44. Vlade doživjeti ekonomski i društveni procvat.

Iako za kampanje za predstojeće parlamentarne izbore opet ima veoma malo vremena, partije obećavaju mnogo toga. Međutim, Evropa sad se izdvaja kao politički i ekonomski presedan čiji nosioci nisu stali na obećanjima.

S druge strane, na starom kursu ostaju partije koje su svjesne da nemaju pol poziciju u novoj narativnoj trci, ali i dalje drže ,,monopol“ nad drugim temama. Tome u prilog, Demokratska narodna partija i njen lider, Milan Knežević i dalje u medijima talasaju retorikom o spoljnoj politici, sentimentu Kosovu, držeći poziciju u svom tradicionalnom biračkom tijelu.

Povećanje primanja i infrastrukturni projekti kao imperativ

Generalni sekretar pokreta ,,Evropa sad” Boris Pejović je izjavio za Kombinat da, kada je ovaj pokret u pitanju, ukoliko budu konstituent buduće vlasti, neće biti u pitanju obećanja nego imperativne norme.

,,Povećanje plata na prosječnih hiljadu eura, minimalnih 700 eura; i minimalne penzije 450 eura“, opisao je Pejović prvi korak buduće Vlade, dodavši značaj infrastrukturnih projekata.

,,U domenu socijalne, poreske, penzione i zdravstvene politike, a takođe da bismo pratili ekonomski i privredni rast, neophodno je i da realizujemo i brojne infrastrukturne projekte, između ostalog, dva auto-puta i dvije brze ceste“, naveo je Pejović.

Sedmočasovno radno vrijeme iz programa ,,Evropa sad 2

Što se tiče tržišta rada, Pejović podsjeća da program Evropa sad 2 predviđa izvjesne reforme i regulacije.

,,Izvršićemo reforme i u domenu tržišta rada tako što ćemo nakon konstituisanja nove Vlade poslati inicijativu socijalnom savjetu što će značiti konačno da će radnici u Crnoj Gori imati sedmočasovno radno vrijeme, što je izvjestan trend u XXI vijeku“, poručio je Pejović.