Pluralizam za početnike

Prije nekoliko dana Crna Gora je izgubila političku nevinost i usljed istorijske i zrelosti građana donijela odluku da od poludemokratskog društva, krene ka politički takmičarskom, u kojem postoji više mogućnosti kako egzistencijalnih, tako i mogućnosti za samu demokratiju i ostvarenje mnogih društvenih ideja. Građani naše zemlje su odlučili da posle trideset godina ,,tranzicije“ koja je tapkala u mjestu krenu najzad u prve korake demokratizacije. I naravno, ,,smjenjivost vlasti“, iako kao princip nužan, ipak nije dovoljan u pravcu demorkatizacije društva i konsolidacije demokratije.

Posle tridesetogodišnje ukupne vladavine na podjelama, te šesnaestogodišnjeg plašenja građana da će Crna Gora nestati kao država, danas stojimo na ,,brisanom“ prostoru mogućnosti i srah od promjena je očigledan. A na jednoj strani političkog spektra izražen je strah od pluralizma i nepoznavanje istog.  

I mnogi su razlozi za to:  neki imaju iracionalan  strah od slobode, otklon od promjene; drugi su žrtve režimskog narativa ,,posle nas – potop“.

Link: Strah se strahom ne izbija

Međutim, samo je pitanje vremena kada će se spoznati da je su vlasti prolazne, a da država ostaje. Da su država – institucije, a ne pojedinci. Da je dijalog komunikacija u dva pravca, a ne u jendom.

Da je pluralizam  – postojanje različitosti i njihov suživot, a ne pokušaj njihove uniformizacije i jednoumlje.

Za sve zastave i pjesme Crne Gore

Ovu viziju društva i suživota različitosti, udžbenički je opisao Vuk Maraš, civilni  aktivista i izvršni direktor Media Association of South-East Europe, na svom Facebook profilu, ukazujući da ako volimo jedno, ne znači da mrzimo ono drugo

,,Ajde jednom da prelomimo u svojim glavama – svako ima pravo da pjeva pjesme crnogorske, srpske, bosanske, hrvatske, albanske… svako ima pravo da maše i zastavama koje doživljava kao svoje. To nije mržnja prema Crnoj Gori nego ljubav prema nečemu i nekome.“

Vuk Maraš, Foto: Privatna arhiva

Maraš je podsjetio da na ovim izborima nismo glasali radi prebrojavanja, nego radi promjena na bolje.

,,Mi juče nismo glasali za prebrojavanje krvnih zrnaca. Mene to ne zanima. Glasali smo za više vladavine prava. Da prevedem – to znači da kad neko širi govor mržnje – biva procesuiran u skladu sa zakonom. Ko god da je i kakva god da su mu ta krvna zrnca“, naveo je Maraš.

Pormjene koje pred nama među kojima je spoznaja i prihvatanje principa pluralizma, definitivno mora biti i individualni napor da prihvatimo i sebe i druge.

Civilna aktivistkinja Kristina Ćetković smatra da prihvatanje dugog i dugih nećemo moći da usvojimo sve dok ne pogledamo sebe u oči. I to važi za pripadnike svih ideoloških, nacionalnih, vjerskih pa i seksualnih orijentacija.

 ,,Svi vi kojima smetaju: tri prsta, dva prsta, šake u obliku orla, srpska, crnogorska, albanska ili zastava duginih boja, krst, brojanica, zvona crkve ili zvuk koji dolazi iz džamije, sklonite me sa liste prijatelja“, poručila je Ćetković sa svog facebook profila.  

Kako je rekla, ,,Nema potrebe da vam ja objašnjavam zašto vas provocira “tuđa” zastava i “tuđe” obilježje, jer ćete taj odgovor dobiti jedino ako pogledate u sebe.“

Mržnji nije mjesto u pluralizmu

Nije lako mnogima. Crna Gora je po prvi put iskusila jedan od osnovnih principa demokratije – smjenivost vlasti, a dugo gušeni politički i društveni diverzitet danas prolazi kroz porođajne muke uz simptome mržnje prema dugom. Međutim, govor mržnje mora biti sankcionisan od strane zakona.

,,Ono što niko nema pravo je da pjeva govor mržnje ili da ga na bilo koji drugi način izražava. Za govor mržnje se ide u zatvor. Za tuču i maltretiranje bilo koga se ide u zatvor“, jasan je Maraš.

On je takođe pozvao nadležne da reaguju na govor mržnje i da procesuiraju svakog ko krši zakon.

,,Baš svakog. Pustite se kampanje, jer su izbori završeni. Znam da su “vaši” igubili ali – to je demokratija. Izbori se gube i dobijaju, ali jedino na vas to ne bi trebalo da utiče. Jer vi ne biste trebali da imate “vaše”. Nikad više.“

Za kraj, Maraš je, u pravcu izgradnje budućeg pluralnog i boljeg društva pozvao da svi preuzmemo svoj dio posla:

,,Kampanja je gotova. Slavlje je gotovo. Ajmo sad da radimo – svako svoj posao. I to je više nego dovoljno da ova zemlja svakog dana bude makar mrvicu bolja za svakog svog građanina. Jer će samo tako zaista biti vječna“, poručio je Maraš.

Poruka žrtvama DPSove propagande

Odlazeći režim, za sobom nije pokupio ostatke dugogodišnje manipulacije i propagande. I dalje otrovni efekti njihovog rada ostavljaju neizvjesnot kod dijela građana koji se boje ,,bauka devedesetih“, ne znajući da pod ovim režimom nismo ni izlazili iz te mračne dekade.

Odgovor i lociranje problema dao je politikolog Vuk Uskoković objavom na društvneoj mreži.

,,Zamisli da vjeruješ da opozicija, koja je čisto i demokratski dobila izbore, postigla načelni kompromis oko nove vlade i koja treba sa se suoči sa stravičnom ekonomskom krizom i posljedicama dosadašnjih katastrofalnih politika odlazeće vlasti, sad paralelno organizuje svoje pristalice da terorišu nasumično narod po ulicama dok javno osuđuje nacionalističke ispade i bukvalno preklinje narod da sjedi doma.“

Na otrov koji je ostao za DPSom i obrasce mišljenja koje je ova partija ,,instalirala“ u mnjenje dijela građana, osvrnula se i mlada aktivistkinja i studentkinja ekonomije Teodora Pavićević. Ona je napravila presjek ideološkog konvertitstva vođe odlazećeg režima koji je u svakoj eri svoje politike imao drugog neprijatelja.

,,Kad je zasnivao svoju političku vladavinu, zasnivao je na mržnji. Prvo hrvatomržnji i muslimanomržnji, a sad srbomržnji.“

Posle Đukanovića – ljubav

Pavićević šalje jasnu poruku onima koji su postali žrtve dugogodišnjeg propagandnog aparata sugerišući da je mržnja drugog ono što je Đukanović podgrijavao kod svih nas, sve ove godine.

Ilustracija: Skulptura ,,Inner children; autor: Alexander Milov

,,Ako ti smeta bilo čija zastava onda si ozbiljno poremećen/a. On te poremetio. Ako mrziš problem je u tebi. On je pao i ne moraš više da mrziš“, poručila je Pavićević.

Društvo zazličitosti i miran suživot ćemo izgraditi kada prestanemo da mrzimo i prevaziđemo sebe.

,,Kad zavolimo sve zastave svih entiteta koji žive u Crnoj Gori, tek će onda da nam bude bolje. Da je vječna, nova, slobodna Crna Gora!“