Počinje peti Podgorica film festival

Peti Podgorica film festival biće svečano otvoren sjutra 15. decembra u 19:30 časova online ceremonijom na sajtu www.podgoricafilmfestival.me i Facebook stranici festivala www.facebook.com/Podgoricafilmfestival.

Ovogodišnje izdanje festivala će, zbog pandemije Korona virusa biti dostupno publici u online formi, a na otvaranju, publici će se obratiti Sara Radović, direktorica NVU Podgorica film festival, koja već neko vrijeme tvrdoglavo I istrajno radi na održavanju podgoričke festivalske publike u životu.

Pored Radović, uvodnu riječ će imati i Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke i Karen Medoks, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, dok će program voditi crnogorska glumica Vanja Jovićević.

Festival će otvoriti crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma „Otac” poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića na prvoj festivalskoj Video on Demand platformi u Crnoj Gori www.podgoricafilmfestival.online.

Kako javljaju iz NVU PFF, premijerno u Crnoj Gori, 18. decembra biće prikazan i dugo očekivani film ,,Druk” u režiji čuvenog danskog reditelja Tomasa Vinterberga i sa Mads Mikkelsenom u glavnoj ulozi.

Mads Mikkelsen u filmu Druk

Tradicionalno, Kinoteka će dodijeliti nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti. Godišnja nagrada – „Kino-oko” pripala je britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu.

Pored glavnog dijela programa, festival ima i programe poput ,,Retrospektiva“, koji će biti posvećen stvaralaštvu britanskog režisera, montažera i producenta Peter Webber. Od srijede na online platformi festivala, publika će moći da pogleda Veberov dokumentarac sa demografsko-ekološkom tematikom Ten Billion – The movie.

,,Filmski razgovori“ je program u okviru kojeg će publika imati priliku da čuje  Gretu Fornari, projekt menadžerku TorinoFilmLab-a i Ivana Salatića, crnogorskog reditelja, kao i Matthijsa Wouter Knola, novog direktora Evropske filmske akademije. Razgovore će moderirati Gana Čomagić.

Festival organizuje NVU Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda. Medijski sponzori festivala su Radio Televizija Crne Gore i PRVA TV.

Masterclass i filmski razgovori

U saradnji sa MEDIA deskom Crne Gore održaće se šest online „Filmskih razgovora”. 

Britanski reditelj, producent i montažer Piter Veber 16. decembra u 14 časova, održaće masterklas posvećen vezi između filmske umjetnosti i zaštitne životne sredine.

Ognjen Sviličić (reditelj filma „Glas” i scenarista filma „Otac”) i Danilo Šerbedžija (reditelj filma „Tereza37″). Sviličić i Šerbedžija će govoriti o njihovim filmovima koji se prikazuju u okviru festivala ali i o stanju filma u Hrvatskoj i uticaju globalne pandemije na hrvatsku kinematografiju.

Greta Fornari će predstaviti program TFL i mogućnosti koje se pružaju filmskim umjetnicima u vidu treninga, produkcije i distribucije.

Salatić će govoriti o značaju ovakvih programa i ličnom iskustvu imajući u vidu da je ove godine njegov dugometražni film u izradi „Otapanje vladara” nagrađen u okviru Feature Lab segmenta Torino Film Lab-a.

U petak, 18. decembra u 14 časova, gost „Filmskih razgovora” biće Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

Matthijs Wouter Knol. Foto: Fred Film Radio

U razgovoru na Podgorica film festivalu, Knol će govoriti o ovogodišnjem izdanju nagrada Evropske filmske akademije, izazovima u doba pandemije, novim tehnologijama i mehanizmima koje Akademija ima za podršku mladim autorima i autorkama kao i o učešću žena u filmskoj industriji, ispred i iza kamere.

19. decembra u 12 časova biće organizovan razgovor sa mladom crnogorskom rediteljkom Katarinom Bulajić. Katarina će govoriti o dosadašnjem iskustvu rada u pozorištu i na filmu ali i o njenom novom dokumentarnom projektu ‘gram Royalty koji se bavi aktuelnim fenomenom instant slave i influenserima u Crnoj Gori i regionu. Ona će se osvrnuti i na poljski film ,,Sweat” koji se prikazuje na Podgorica film festivalu.

u „Filmskom razgovoru” učestvovaće mladi crnogorski filmski stvaraoci: reditelj Milorad Milatović, producentom Miljan Vučelić i direktorom fotografije Ivan Čojbašić. Povod razgovora su njihovi filmovi „Neko treći” i „Velika dostignuća” koje prikazujemo u programu Kratki film.

Ileana D’Ambra

Posljednjeg dana festivala, program „Filmski razgovori” zatvoriće Ileana D’Ambra, glumica filma „Tamna bajka” (Favolacce). Ileana će govoriti o psihičkoj i fizičkoj transformaciji tokom pripreme za ulogu Vilme kao i o iskustvu rada sa braćom D’Innocenzo (dobitnici Srebrnog medvjeda za najbolji scenario).

Ostale premijere na PFF-u

Takođe, što se premijera, tiče, na festivalu će premijerno pred Crnogorskom Publikom biti projektovan višestruko nagrađivani film Tereza37 u režiji Danila Šerbedžije.

Glavnu ulogu tumači Lana Barić, prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koja je i autorka scenarija.

,,Tereza37 je apsolutni pobjednik 67. Pulskog filmskog festivala gdje je osvojio čak šest Zlatnih arena“, saopštili su iz NVU Podgorica film festival.

Podgorička i crnogorska filmska publika, imaće priliku da se 18. decembra premijerno upozna i sa poljskim kandidatom za Oskara Boże Ciało / Corpus Christi (prev. Božije Tijelo)

Boże Ciało / Corpus Christi. Foto: Polandshiok

,,Božije tijelo” je priča zasnovana na istinitim događajima o dvadesetogodišnjaku koji doživljava duhovno buđenje u pritvoru za mlade. Zločin koji je počinio sprečava ga da pristupi bogosloviji. Kada ga puste na uslovnu kaznu, šalju ga da radi u stolarskoj radionici. Međutim, Danijel ne odustaje od svog sna i odlazi u mali grad da, prerušen u sveštenika, služi u tamošnjoj parohiji.

Svoju crnogorsku premijeru imaće i italijanski film „Tamna bajka” u režiji i po scenariju braće Damijana i Fabija D’Innocenzo.

Putem Video on Demand platforme, Ambasada Italije u Podgorici u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu predstavlja ovaj  film koji je na Berlinskom festivalu 2020. osvojio nagradu za najbolji scenario.

Ovo italijansko filmsko ostvarenje je napeta psihološka drama smještena u, naoko, mirno predgrađe Rima gdje odnosi između roditelja i djece kriju svoju mračnu tajnu. Iz daleka porodice djeluju normalno, ali to je samo iluzija: u kućama, dvorištima i baštama tišina prekriva suptilni sadizam očeva, pasivnost majki i ravnodušnost odraslih. Očaj i potisnuti bijes djece će eksplodirati i presjeći ovu grotesknu fasadu sa razarajućim posljedicama za cijelu zajednicu.

Piter Veber

Piter Veber je britanski režiser, montažer i producent sa značajnim iskustvom u igranim filmovima i televiziji. Njegovo prvo ostvarenje je kratki film „Čovjek zebra“ (1992), sa Mini Drajver i Piterom Ginisom u glavnim ulogama, koji je napisao i režirao. Zatim je radio kao montažer uz producente Endija Pitersona i Ananda Takera na filmu „Svetac“ (1996), u kom glavne uloge igraju Bruno Ganc i Miranda Ričardson.

Nakon brojnih nagrađivanih dokumentaraca i serija za britansku televiziju, uslijedio je njegov bioskopski debi ,,Djevojka sa bisernom minđušom” (2003), sa Skarlet Johanson i Kolinom Fertom, koji je dobio brojna priznanja, uključujući tri nominacije za Oskara, dva Zlatna globusa i deset nominacija za nagradu BAFTA.

Veber je potom režirao film „Uzdizanje Hanibala“, koji prati priču o porijeklu mladog Hanibala Lektora, kao prequel filma ,,Kad jaganjci utihnu”. Neka od njegovih režiserskih ostvarenja su i film „Car“ (2012) sa Tomi Li Džonsom i Metju Foksom; TV serija „Tutankamon“ (2016) sa Maksom Ajronsom i Semom Nilom, kao i Netfliksov film „Džeparoši“ (2018).

Njegova dokumentarna ostvarenja uključuju nagrađivani ekološki dokumentarac „Deset milijardi“ (2015) i „Zemlja: Jedan fantastičan dan“ (2017), u kojem uloge naratora imaju Robert Redford i Džeki Čen i koji je osvojio nagrade za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Olomoucu i Kinesko-američkom filmskom festivalu. Prošle godine je izašao njegov najskoriji film „Ina de Jard: Duša Jamajke“, dokumentarac koji prati grupu rege muzičara i prikazuje osobenosti njihove muzike kao i njihovog načina života.      

Priznanje Momiru Matoviću

Nagrada za doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine – „Ratko Đurović” biće uručena crnogorskom reditelju Momiru Matoviću.  

Momir Matović je rođen 1951. godine u Titogradu ( Podgorica ), Republika Crna Gora.

Završio ja Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu – grupa za filmsku i TV kameru u klasi profesora Nikole Majdaka. Jedan je od najpoznatijih crnogorskih i svjetskih autora u oblasti dokumentarnog filma.

Autor je 10 dokumentarnih filmova u produkciji ,,Zeta filma‘’ iz Budve. Učestvovao je na preko 160 filmskih festivala u regionu i svijetu, osvajajući mnogobrojne nagrade i priznanja. Takođe, autor je dokumentarnih serija iz oblasti crnogorske kinematografije, teatra, dramskog amaterizma, kinoamaterizma, gradske baštine grada Podgorice i dugometražnih dokumentarnih filmova sa tematikom iz Crne Gore.

Retrospektive njegovih dokumentarnih filmova priređene su u svim većim centrima u regionu i Evropi. Dobitnik je Decembarske nagrade grada Podgorice, Trinaestojulske nagrade Republike Crne Gore i zvanja istaknuti kulturni stvaralac.