Pojam ,,građanskog“ u čestoj (zlo)upotrebi

Dok je poslanik Popović u emisiji ,,Nedjelja u petak“ izražavao zabrinutost povodom hapšenja Branislava Mićunovića u čijem je liku i djelu personifikovao crnogorski patriotizam, predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić je konstatovao da se u Crnoj Gori pojmovi poput ,,građanskog“ upotrebljavaju olako i bez određenog pokrića i saznanja.

U emisiji ,,Nedjelja u petak“ na A1 televiziji, u kojoj su kod voditeljke Milice Minić gostovali poslanici Skupštine Crne Gore, Andrija Popović i Miodrag Lekić, između ostalog su se mogle čuti teme koje su fenomenološki značajne za razumijevanje javnog mnjenja i trenutne društvene i političke situacije u Crnoj Gori.

Popović i Lekić u emisiji Milice Minić – ,,Nedjelja u petak”. Izvor: screnshot

Na komentar Popovića da je da je poznati ,,kontroverzni biznismen“ Branislav Mćunović patriota i da njegovo hapšenje nanosi štetu patriotskom, suverenističkom bloku, nagovještavajući revanšizam kojem će biti izloženi, te na pitanje novinarke šta ima da kaže o tome, okarakterisavši Popovićevu izjavu kao vizuru građanske Crne Gore, Lekić je kazao da želi da se osvrne na koncept građanskog konstatujući da da se olako koriste termini.

 ,,Moram prvo da se ogradim oko tog pojma građanski. Isti je u velikoj upotrebi i zloupotrebi“, izjavio je Lekić

,,Lakoćom davati termine građanskog nekom ili negrađanskog, iako mogu da se nađu razlike, je veoma smjela stvar.“

Predsjednik DEMOS-a, Miodrag Lekić u emisiji ,,Nedjelja u petak”; Foto: Youtube Screenshot

Lekić je takođe retorički upitao ko izdaje licence da je neko građanski ili ne. Ko ima tu potvrdu i ko to odobrava.

,,Ko daje te potvrde? Da li daju potvrde ovi što su bili u srpskom nacionalizmu i populizmu (kolege iz)  iz DPS, pa se kasnije prebacili u kvazi-crnogorski. I sada su oni građanski“, upitao je Lekić.

,,Prosto nevjerovatno kojom lakoćom se upotrebljavaju pojmovi bez određenog pokrića, saznanja itd., konstatovao je Lekić.

U prilog ovoj temu, predsjednik DEMOSa je na svom Twiter profilu ovu temu zaokružio riječima:

,,Subjekti koji nacionalno dijele Crnu Goru,vodeći je ka (kon)federalizaciji zemlje, paralelnim životima, mogu da se proglašavaju za građanske subjekte? Počev od DPS-a koji najviše radio na projektu podjela u Crnoj Gori“, upitao je Lekić, aludirajući na tridesetogodišnju vladavinu DPS.a koji nije uspio da pomiri nacionalne i druge razlike u društvu.

,,U CG potreban javni konsenzus o temeljnim vrijednostima društva“, zaključio je lider DEMOS-a na svom tviter profilu.

Bezbjednosno interesantni aspekti patriotizma

Interesantna je Popovićeva teza da je hapšenje jedne bezbjednosno interesantne osobe najava revanšizma u Crnoj Gori. Personifikovati jednu političku opciju koji se želi prikazati kao patriotska i time politički legitimisati, sa osobom Mićunovićevog profila, zaista tjera na preispitivanje.

Branislav Mićunović na patriotskom skupu na Cetinju. Foto: Facebook

Bermudski trougao lutanja između patriotizma, kriminala i koncepta građanskog društva za Popovića ne predstavlja smetnju.

Poslanik u Skupštini Crne Gore je takođe je kazao u emisiji na televiziji A1 da je privođenje Branislava Brana Mićunovića ,,prosto kršenje ljudskih prava”.

Za Mićunovića, o kojem sam kaže da ne zna mnogo, Popović tvrdi da je crnogorski patriota te na osnovu toga da smatra ,,da je ovo hapšenje poruka nekom durgom“ i izjavio zabrinutost da takozvani suverenistički i patriotski blok može biti oštećen.

,,Mislim da je to poruka uglavnom tim nekim suverenističkim snagama kako će se nova vlast odnositi i da će to biti čisti revanšizmi sve vrijeme“, dodao je on.

Poslanik i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović u emisiji ,,Nedjelja u petak”; Foto: You Tube Screenshot

Lider Liberalne partije je kazao da je ,,policija po nečijem naređenju to uradila”.

Dok govori da ne zna zašto nisu policajci smjeli da privedu ili okom pogledaju Mićunovića, Popović smatra da je mnogo bitnije da li je Abazović primao ponude da uzme novac.

,,Mislim da je daleko veći problem od privođenja Mićunovića što potpredsjednik Vlade nije saopštio ko mu je nudio 21 milion eura. To je državni udar”.

Popović je takođe konstatovao da je Abazović na osnovu priče o nuđenim milionima postao potpredsjednik vlade, zanemarivši time činjenicu da je koalicija na čijem je čelu Abazović jedna od tri pobjedničke koalicje na izborima.