Preokret – samoodbrana građana od političke klase

Oni su autsajderi čija retorika nije spektakularna, niti podiže atmosferu na društvenim mrežama ili javnim skupovima. Pričaju o, naizgled, malim stvarima – zbiru društvenih, političkih, ekonomskih sitnica – koje godinama nedostaju temelju političkog bića u Crnoj Gori.

Pokret Preokret je jedna od novijih političkih opcija na crnogorskoj sceni koja izlazi na svoje prve parlamentarne izbore. Bez tradicionalne partijske infrastrukture ili donatora, djeluju sa margina u ime zdravog razuma i potpuno nove političke paradigme. Tome u prilog govori i činjenica da su, kao mlada politička snaga, manje interesantni mainstream medijima.

Građaninu vratiti politički suverenitet

Iz ovog pokreta konstatuju da je jedan od ključnih društvenih i političkih problema odsječenost građana od politike i procesa participacije u donošenju odluka. Pokret Preokret naglašava da je centar političkog sistema građanin, a ne politička oligarhija i da je to imperativna bitka u crnogorskoj politici.

S tim u vezi, na početku kampanje, iz Perokreta su istakli da su ovi izbori prilika da se pošalje poruka da je centar političkog sistema građanin, ne političke oligarhije.

,,Osnovni cilj je stvaranje političkog izraza koji će značiti povratak moći građaninu. Politički sistem se otvorio zahvaljujući građanima i sada je ključan korak u kome će građani glasati za konkretne opcije i tražiti konkretna rješenja, uz obavezu podnošenja odgovornosti ako se oni ne ispuni“, dodali su iz Preokreta.

Tribine i otvorene rasprave kao dio kampanje

Direktna komunikacija sa građanima, što je bila odlika Preokretove kampanje i za lokalne izbore, nastavila se i u ovoj predizbornoj kampanji.

Sa prve mini tribine u parku Petrovića; Foto: Preokret

U aktuelnoj političkoj i medijskoj konstelaciji Preokret, čini se, nije zanimljiv mainstream i većim medijima u jurnjavi za čitanošću i novom preraspodjelom plijena, što kampanju ovog pokreta čini još karakterističnijom.

Preokret je započeo seriju mini tribina, organizovanim na javnim prostorima, na kojima će sa građanima razgovarati o programu koji su pripremili za predstojeće parlamentarne izbore.

Najavivši ove tribine, lider pokreta, Srđan Perić, kazao je da program na ispitu već u toku same kampanje.

,,Razgovaraćemo sa građanima i daćemo njima na provjeru naš program, to će biti jedna vrsta javne rasrpave“, kazao je Perić.

Perić, Radović i Iković na predaji izbornih lista; Foto: Preokret

Njihov program za predstojeće parlamentarne izbore temelji se na konceptima Siguran stan, Siguran posao i Siguran prostor, s ciljem ostvarivanja sigurne Crne Gore.

Istina kao tačka identifikacije

Preokret nije samo ime pokreta, već predstavlja cjelokupnu paradigmu koja zadaje imperativ i za pojedinca i kolektiv – da preokrenu dosadašnju logiku i okoštale vrijednosti

S tim u vezi, polazna tačka i, kako kaže član Preokreta Vuk Iković, tačka identifikacije građana i pokreta je Istina.

Vuk Iković, Preokret; Foto: Privatna arhiva

,,Jesmo u krizi i nećemo izaći iz te krize dok dobro ne zasučemo rukave i ne krenemo, prije svega, sa preokretom unutar sebe“, kazao je Iković, dodavši da manjina koja demonstrira preokret na ličnom nivou, ostane li istrajna, dovešće i do preokreta na širem, državnom nivou.

Druga Preokretova mini tribina, biće održana danas u 18h na u Centralnom parku Pobrežje, u Podgorici.