Protiv zaborava: Putin kao prva ljubav DPS-a

Po potpisivanju sporazuma sa Jedinstvenom Rusijom, tadašnji portparol DPS-a Rajko Kovačević, kazao je Vijestima da pomenuti sporazum predstavlja težnju doprinošenja jačanju dobrosusjedstva i prijateljstva i svestrane saradnje između Ruske Federacije i Crne Gore, dodavši da Putinovu partiju ne vidi kao partiju diktatorske profilacije, koja guši slobodu govora i ljudskih prava

U sinoćnjem gostovanju u emisiji ,,Načisto“ na televiziji Vijesti, univerzitetski profesor Milan Popović je, u sjajnoj analizi akutnih i hroničnih problema savremenog crnogorskog društva, između ostalog podsjetio na period kada DPS-u, u rusijizaciji Crne Gore, nije smetao Putin, njegovi oligarsi i ruski uticaj.

Foto printscreen; Izvor: Vijesti

Popović je podsjetio javnost na ,,famozni“ sporazum o saradnji DPS-a i Putinove poltičke stranke Jedinstvena Rusija.

Naime, prema pisanju medija, Demokratska partija socijalista (DPS) i vodeća stranka u Rusiji, Jedinstvena Rusija potpisali su ugovor o saradnji 2011. godine, kada je, u ime DPS-a, kongresu Jedinstvene Rusije prisustvovao tadašnji politički direktor DPS-a, Branimir Gvozdenović.

Šef za međunarodne poslove Konstantin Kosačev tada je kazao da je tim dokumenatima Jedinstvena Rusija potpisala ugovor sa preko 30 partija iz drugih država. Jedna od tih, uz DPS, u istom paketu potpisnica bila je i Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske (SNSD), Milorada Dodika.

Po potpisivanju ovog sporazuma, tadašnji portparol DPS-a, Rajko Kovačević, kazao je Vijestima da pomenuti sporazum predstavlja težnju doprinošenja jačanju dobrosusjedstva i prijateljstva, te proširivanju i produbljivanju svestrane saradnje između Ruske Federacije i Crne Gore.

Kovačević je takođe kazao da Jedinstvenu Rusiju ne vidi kao partiju diktatorske profilacije, koja guši slobodu govora i ljudskih prava.

,,Mogu reći da DPS ne prepoznaje tu partiju kao diktatorsku. Jedinstvena Rusija je partija koja ima od 315 od 450 deputata u ruskoj Dumi i mi smo prava adresa za razgovor i ostvarivanje strateških saradnji i interesa koje želimo u razvoju naših odnosa”, kazao je Kovačević.

Bilo kako bilo, ljubav zvanične Podgorice i Moskve od tog potpisa je sve više kopnila. Odnosi su se znatno pogoršali, a posebno nakon 2014, kada se Crna Gora pridružila sankcijama zemalja EU Rusiji zbog ukrajinske krize na Krimu.

Moskva je uzvratila kontra-mjerama, a situacija je dodatno iskomplikovana kada je Crna Gora dobila pozivnicu za NATO, čemu se zvanična Rusija oštro usprotivila.

2016. godine, Tarzan Milošević, politički direktor DPS-a, je za Radio Slobodna Evropa komentarisao potpisanu saradnju između DPS-a i Jedinstvene Rusije, navodeći da ne želi da govori tome, jer su iz Putinove partije dali inicijalni prijedlog. Milošević je dodao je ta partija adresa koja može odgovoriti na to pitanje.

I drugi potpisivali sporazume sa Jedinstvenom Rusijom

DPS nije jedina partija koja je potpisivala dokument o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom. Lovćensku Deklaraciju, potpisale su i Demokratska narodna partija i Socijalistička narodna partija.

Dok u DPS-u nisu jasno izložili koji su principi i ciljevi potpisanog sporazuma sa Putinovom strankom, niti su, kada je crnogorska spoljna politika okrenula kurs prekinuli tu saradnju, iz DNP i SNP su objasnili da se Deklaracijom potpisnici, između ostalog, zalažu za stvaranje saveza vojno neutralnih država Jugoistočne Evrope i za održavanje referenduma o ulasku Crne Gore u NATO.