Radikalizacija mladih problem koji se ne može ignorisati

Izvor: Centar za građansko obrazovanje (CGO)

„Samo nedavni slučajevi masovne tuče učesnika autokolone u Gusinju, kao i napada mladića na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića u Bijelom Polju, u samo nekoliko dana, unose zebnju da smo već iskoračili iz zone rizika u ozbiljnu manifestaciju radikalizacije mladih“

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava duboku zabrinutost zbog sve izraženije radikalizacije društva koja dobija svoj izraz i kroz učestalo nasilje čiji su akteri mladi ljudi.

,,Društvu je potrebna strategija prevencije govora mržnje, koji postaje jedan od ključnih motivatora radikalizacije mladih“, stoji u saopštenju Centra za građansko obrazovanje, koje potpisuje programski direktor Petar Đukanović.

Petar Đukanović, programski direktor CGO. Foto: Centar za građansko obrazovanje

Iz te NVO su poručili da bi potrebe mladih morale da budu prioritetne kako bi se stvorio ambijent u kojem se oni neće osjećati izgubljenima i nemoćnima da doprinesu pozitivnim promjenama u društvu, čime se sprečava njihovo okretanje radikalnim idejama i nasilju.

Kako navode iz ove organizacije, na rizike i potencijal za radikalizaciju mladih CGO odavno upozorava kroz istraživanja i preporuke za osnaživanje otpornosti zajednice.

,,Crnogorsko društvo je snažno opterećeno neriješenim unutrašnjim međuvjerskim i međunacionalnim tenzijama usljed neuspjeha multikulturalizma, nedovršenog procesa suočavanja sa ratnom prošlošću, ali i nefunkcionalne vladavine prava. Na to se nadovezuje pritisak koji nosi zdravstvena i prateća ekonomska kriza. Ovakav društveni kontekst obiluje okidačima za radikalizaciju, a ranija istraživanja ukazuju da mladi već razvijaju radikalizovane stavove i vrijednosti“, navode iz CGO-a.

Na osnovu rezultata istraživanja, iz CGO-a konstatuju da ,,mladi u većini nijesu zainteresovani za političke procese, često zastupaju nedemokratske stavove, iskazuju nisko povjerenje u političke stranke, institucije i medije, a najviše vjeruju vojsci i policiji, skloni su nacionalizmu i  autoritarizmu, isključivi prema određenim seksualnim i etničkim grupama, rezervisani prema ideji multikulturalnosti u crnogorskom društvu“.

Incident u Gusinju. Foto: Privatna arhiva/screenshot

CGO ocjenjuje da ,,posljednjih mjeseci, društveni kontekst se dodatno radikalizuje kroz jezik podjela, relativizovanje najtežih kršenja ljudskih prava, srozavanje kulture dijaloga na svim nivoima i diskriminatorne stavove koji preplavljuju javni prostor. U tom okviru, mladi ostaju objekat manipulacije umjesto da se promišljaju politike koje će unaprijediti njihov položaj“.

,,Radikalizacija se ne dešava preko noći, to je proces koji traje i eskalira u nasilje onda kada se previše dugo zanemaruju mlade i njihove potrebe. Stoga je važno da svi prepoznaju opasnost i djelujuju na sprječavanju dalje radikalizacije društva i mladih“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako su naveli iz CGO, političke elite imaju posebnu odgovornost u smirivanju tenzija, promovisanju mirnog i nenasilnog rješavanja konflikata, izgradnji institucija koje doprinose socio-ekonomskom blagostanju i kojima se vjeruje.

„Sistem obrazovanja ima ključnu ulogu, jer kroz razvoj kritičkog mišljenja i kulture tolerancije treba da osnaži mlade da se odupru radikalizaciji i bilo bi važno unaprijediti građansko obrazovanje i medijsku pismenost, saradnju formalnog i neformalnog sistema i osnažiti mogućnosti za demokratsko učešće mladih i razvoj političke pismenosti“, istakli su iz CGO.