Rambo Amadeus o izborima

Rambo Amadeus na svom facebook profilu posvetio je par rečenica izborima kao demokratskoj tekovini, a sve u susret sutrašnjim izborima u Crnoj Gori.

“Bliže se izbori u mojoj rodnoj Crnoj Gori. Iznad svega želim – demokratski ambijent prije, za vrijeme i posle glasanja. Bilo bi neukusno da svoju popularnost kao muzičar koristim za javno propagiranj bilo koje stranke, svako nek bira po svojoj savjesti i ukusu, jer to je neotuđivo pravo svakog grđanina. Baš kao što i ja imam svoj izbor, na žalost nemam pravo glasa, jer nemam prebivalište u Crnoj Gori, ali klako bih se odlučio između nekoliko partija čiji program mi djeluje kul, a nosioci pristojni i obzirni prema neistomišljenicima.”

Rambo naglašava da su izbori civilizacijska tekovina koju tek treba kao društvo da izgradimo do pune funkcije, a to možemo jedino koristeći svoje glasačko pravo:

“Naravno, zadržavam pravo da se zalažem za demokratizaciju čitavog društva, a to se postiže pre svega time što se stvarno izađe na glasanje, a zatim se glas da nekoj stranci – koja deluje da će se držati zakona i demokratskih principa. Demokratski izbori su civilizacijska tekovina, jedva stečena, još uvek krhka i ranjiva, pa je treba negovati dok ne ojača. S obzirom da ne možemo da znamo šta će ko od političara da radi ako i kad uđe u vlast – nije loše ispratiti šta govore, šta obećavaju, za šta se zalažu, i šta su radili do sad. I dobro i loše. Ne izaći na izbore, pa onda sledećih 4 godine se žaliti “na situaciju” – je gubljenje vremena. Ovako – izdvojiš jednom u 4 godine sat vremena, i nema potrebe za dodatne glavobolje u međuvremenu.”

Kroz primjer Holandije Rambo podsjeća da u razvijenim zemljama građani prepoznaju svoju ulogu u društvu, a to je upravo ono što je potrebno da bi jedna država bila građanska:

“U razvijenoj Holandiji, na primjer, izlaznost je uvijek preko 70%. Ljudi ozbiljno shvataju svoju ulogu i pravo građanina, koja je mukom stečena kroz istoriju. Kad većina stanovnika neke države počne da shvata i primjenjuje svoja građanska prava i obaveze, onda i ta država postaje građanska, ne može ni minutu prije. Zvuči glupo koliko je jednostavno.”