Rasizam od A do Š

A. Aparhejd. – Dokaz da nas rat ničemu nije naučio. Odmah nakon Drugog svjetskog rata 1948. u Južnoj Africi sproveden je sistem u kojem je vladajuća  “bijela manjina” jedina uživala puna politička i građanska prava. Izaći iz onakvog svjetskog rata i, poslije samo par godina isto raditi na drugom kraju svijeta, govori nešto o Evropskom rasizmu. Ostali (Crnci,Indijci,Mulati), bili su satjerani iza žice, gdje su živjeli u svojevrsnim rezervatima u kojima je, statistički gledano, svaki ,,obojeni” građanin hapšen barem jednom godišnje, svaki bez prava glasa, svaki drugi nepismen, svaki peti bez zaposlenja, a svaki drugi ,,crni dječak” je umirao prije svoje desete godine, i tako, uz određene promjene sve do 1994. i Nelsona Mandele. Nije to tako davno bilo.

B. Bondstil. – Džejms Bondstil, američki vojnik iz Vijetnamskog rata, po čijem je prezimenu dato ime vojnoj bazi na Kosovu, u državi Srbiji. To je prva baza te vrste u Evropi; prva posleratna vojna baza na okupiranoj teritoriji jedne suverene zemlje, protiv koje je NATO savez u svom punom potencijalu vodio rat. U pitanju je novi Aparhejd. Štićenici NATO baze ne podliježu zakonima nijedne nacionalne države.

V. Vijetnam.  Vijetnamski rat kao primjer budućeg vođenja Američke spoljne politike sukoba zarad širenja uticaja, interesa i svojih vojnih baza, simboliše i talas nezadovoljstva američkih državljana protiv politike i rata u Vijetnamu, na čijim se krilima razvila i borba ,,Crne Amerike” za svoja prava. Tih godina nastaje organizacija ,,Crni panteri”. To su godine Malckom X-a, Martin Luther King-a, Huey P. Newton-a, Fred Hampton-a, i drugih koji su životom platili borbu za prava Crnaca i pokušaj ,,obojenih” da se bave političkim aktivizmom.

G. Gandi. – Primjer i uzor (kako Mandeli, tako i Martin Luteru) nenasilne borbe za slobodu, jednakost i protiv rasizma.

D. Damask. – Drevni grad na obali rijeke Barada. Kulturni i istorijski centar Sirije i centralni grad arapske kulture. Sirija je sjedište jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, danas skoro sasvim uništena, žrtvovana zbog  američke spoljne politike i njenog nezasitog apetita za svjetskim reusrsima i vojno – političkom dominacijom.

Đ. Đurđevdan. – Slava. Dan kad se slavi Sv.velikomučenik Đorđe, arhiborac za ljudska prava, pravdu, slobodu, manjine – nadnacionalni svetac koji je predstavljen na ikonama kao neko ko zadaje smrtni udarac kopljem onom šovinističkom, rasističkom, onom koje mrvi i tlači, simbolu svega zlog, satani u obliku zmaja i, daje nadu u konačnu pobjedu.

E. Emancipacija. – Nezavisnost, sloboda, samostalnost, nužna potreba svakog pojedinca, naroda, vjerske ili rasne grupe u društvu; ili možda nije?

Ž. Život. – Žrtva, ili nije?

Z. Zatvor. – Ljudska ideja da drugog kazni, prevaspita, drži zotvorenog pod raznim sankcijama – od potrebe za njim do opasnih zloupotreba istog. Zatvor kao geto, enklava; zatvor u sopstvenoj državi pod sankcijama, danas i u sopstvenom stanu. Represija, riječ koja se trese.

I. Ikar. – Mitski letač. Pobjegao je iz zatvora sa improvizovanim krilima. Uz Dedala, on je prvi čovjek koji je poletio zbog dugog tamnovnja. Zbog prevelike želje i osjećaja slobode, odletio je previsoko, čak do Sunca koje mu je spalio krila, nakon čega se srušio u more u poginuo. Ne letite visoko jer visine zavode. Kad osvojite slobodu oprezno je konzumirajte. Mnogi su se (je) udavili.

 J. Jasenovac. – Ako se može išta dodati, onda je to napomena da je sistematsko ubijanje u logorima tokom Drugog svjetskog rata ono najstrašnije. Dok su Nijemci, radi boljeg učinka, koristili gasne komore, u Jasenovcu su ih sustizali po efikasnosti sa SS (sirovim, surovim) klanjem –  mrznja? – Ili nešto više;  Jamajka. – Slika domorodca Jamajčanina, koji krišom istrčava na plažu da izravna pijesak po kojem je hodio bijelac, Britanac i, brzo se vraća u zaklon da ga bijelac ne vidi, jer bi za takav ili neki sličan prekršaj mogao dobiti kaznu od rukovodstva hotela u kojem radi. Jamajka Jamajčanima!

K. Kosovo i Metohija. – Mit, istorija, stvarnost. U svakoj od mogućih kategorija Kosmet je drugačiji i potpuno isti. Mitološki gledano, neodvojivo je vezan sa kolektivnom sviješću – okupiran pa vraćen. Jednako je tretiran i u istorijskom kontekstu, a u stvarnosti ostaje samo da se vrati. Danas, u političkom smislu, to je simbol koji govori da narodi sa velikom kulturom i tradicijom, koji se ne uklapaju u sliku svijeta krojenog po principu liberalnog globalizma, iz kuhinje američke duboke države, ne mogu sačuvati suverenitet, ni sopstvenu kulturu, u institucijama kao što su Međunarodno pravo i sud, kao i u Ujedinjenim nacijama, čiji je upravo zadatak da zaštite narode manje vojne i političke moći.

K. Kju kluks klan. – Rasistički pokret u SAD-u, nevidljiv ispod kapuljače, a društveno još uvijek itekako vidjiv.

L. Litije, luksuz. – Gledajući prizore sa ulica razvijenog Zapada, od Amerike ka Evropi, pa sve do Australije (taj neartikulisani bijes na ulicama), možemo zaključiti da su litije koje imamo u Crnoj Gori luksuz koji moramo sačuvati. Osim molitvenog i duhovnog dobitka, litije su poslužile i ostalim nezadovoljnim građanima da takvim načinom iskažu protest protiv onog u šta nam se pretvorila država. Vidimo na primjeru Francuske kako u društvu ekstremnog liberalizma sistem ne može da odbrani slobode koje nudi. Nažalost, odgovor države u tom slučaju je takođe nasilje, zato će masovni nenasilan bunt kakav smo imali zadnjih mjeseci biti tek izučavan od raznih socio-inžinjera. Dakle, sa tim treba i da nastavimo, mirno, korak po korak, jedan po jedan, dok svi ne izađemo na ulicu, ili što reče jedan optimista: ,,Možda će upravo lucifer biti poslednji pokajnik.”

Lj. Ljubav. – Kao odgovor, kao nada. Gajiti, umnožavati, brinuti. A da je lako, nije.

M. Montenegro. – Ili može ova i ovakva Crna Gora da polaže pravo na hiljadugodišnju istoriju i ime Crna Gora, ili da istoriju broji od 2006. pa da i zvanično promijeni ime u Montenegro, a Crna Gora neka čeka ili nek se seli.

N. Nirnberg. – Nirnberški proces: suđenje glavnokomandujućim i ostaloj eliti Nacističke Njemačke. Kako im suditi i kakva je kazna za one koj su mržnju i rasizam sistematizovali? Ima ona narodna, koju ljudi govore dok zagledaju Mercedes: ,,Što Nijemac napravi to nema smrti”. Sistematizovani rasizam i dalje šljaka, alal ti vera.

Nj. Njemačka. – Poražena u dva svjetska rata, ponižena. Budući da nemamo snimke i fotografije konkvistadora u osvajanju Amerike (mada treba napomenuti da su u tom periodu, kako Španijom tako i osvajanjem Amerike rukovodili Habzburzi, koji su njemačka nasledna loza), strahote Drugog svjetskog rata ostaju najstravičnija stranica ljudskog postojanja i kolektivnog sjećanja. Međutim, Evropa joj je to lako oprostila, zbog snažne njemačke ekonomije, ali više zbog njenog preuzimanja odgovornosti za sav evropski fašizam i nacizam, kako bi se iza te strašne Njemačke sakrio sveevropski rasizam.

O. Odgovornost. – Prema slobodi izbora, prema učinjenom, prema pomišljenom, prema bližnjem svom. Bližnji nisu samo članovi porodice, nego cijelo društvo svih boja i vjera.

P. Policija. – U službi građana, najbolji drug i brat, čuvar reda i mira. Mimo toga krvnik, služba sistema i diktatatura, trenirana da bije, za razliku od vojske najčešće svoj narod. Prljavi policajac, pored korumpiranog političara, najgori je sloj društva. I u toj profesiji sloboda izbora dijeli čovjeka i nečovjeka.

R. Rasa, rasizam. – Zabranjen ulaz psima, Srbima, Jevrejima i Romima. Sa ovog spiska rukovodstvo NDH jedino nije ubijalo pse, zato što su psi vrsta životinja. Da je pisalo ,,zabranjen ulaz Dobermanima, ili Šnaucerima”, u tom slučaju bi i oni platili glavom. Srbi, Jevreji i Romi nisu stradali zato što su svedeni na nivo životinja, u ovom slučaju pasa, već zbog rase. Tako je to kad imate posla s rasistima.

S. Stigma. – Stigmatizacija SPC u Crnoj Gori je ustvari napad rođene države na svakog građanina koji osjeća pripadnost pravoslavnom naslijeđu i onome što to naslijeđe predstavlja, kao i na one koji su svoje građanstvo osvijestili barem toliko da sugrađane koji na ulici traže pravdu ne nazivaju izdajnicima. To je valjda velika većina Crnogoraca danas, što opet ništa ne mora da znači, jer kad je Britanska kruna uspjela da sa nekoliko brodova drži cijelu Indiju u ropstvu, nama će za promociju sile biti dovoljan jedan brod NATO saveza usidren u npr. Baru. Shvatate li sa kim smo pakt potpisali?

T. Teror. – Teror kao oblik vladanja kroz prijetnju, izazivanje straha ili provođenje nasilja. Dominira latentni teror oko nas i sirovi strah u službi. Terorizam je najmanje oličen u bombašu samoubici. Terorizam nije negdje daleko. Terorizam je danas politika, jer terorom (stravom, strahom) se vlada.

C. Crnac. – Crnac u Mauritaniji bira ženu kojoj je jedini miraz kilaža. Srbin iz Knina na putu za Srbiju, Albino crnac u Africi, Arapin – slijepi putnik na brodu iz Orana za Ruan, Kurd u Turskoj, Palestinac u Palestini i Izraelu, Bosanac u Sarajevu za vrijeme opsade, Srbin na Kosovu, Crnogorac u Crnoj Gori – svi smo mi nečiji crnci.

U. Ustaše. – Juče, danas, sjutra, Ustaše u uniformama, odijelima, kardinalskim odorama, na koncertnim binama, u sportskim šorcevima, novinarskim nastupima… Ustaštvo danas predstavlja netrpeljivost, mržnju i predrasude prema Srbima i nije striktno vezano niti za jednu drugu naciju, jednako kao i antisemitizam prema Jevrejima. Trebalo bi ga u međunarodnim okvirima tako i karakterisati. Danas možemo reći da ustaštvo predstavlja vlade koje na sistematski način osporavaju prava Srbima da otvoreno slave svoje kulturno naslijeđe, optužujući ih da na taj način podrivaju državu u kojoj su nastanjeni.

 F. Farenhajt 451. Naslov distopijskog romana i Trifoovog filma, koji govori o mračnoj budućnosti, čiji antijunaci raspolažu polu- informacijama, širokim neznanjem i nezainteresovanošću za istinu. I dok u knjizi vatrogasci, umjesto gašenja požara, pale knjige koje su jedini izvor informacija i istine, danas je farenhajt 451 (temperatura na kojoj gori papir) simbol izgorelih izbornih listića. Izborni dan, kao vrhunac demokrtije, pretvorio se u dan svih naših poraza, gdje pobjeđuju korumpirani, slabi, strašljivi, potkupljeni i, na kraju prevareni.

H. Haos. – Možemo reći da je to momenat nakon velikog praska, rušilačka energija, mračna, nekontrolisana sila, ambis, zjap. Međutim, kad energija haosa splasne, planete i kosmička tijela zauzimaju nove pozicije i formira se neki novi red, kako u kosmosu tako i u mikrokosmosima. Da li je takva izvjesna budućnost blizu, ili se upravo dešava?

C. Cigani. – Porijeklo riječi je grčko, a znači ,,nedodirljivi”, vjerovatno zbog nomadskog načina života i stalnog kretanja u čergi. Danas ovaj naziv Romi ne smatraju adekvatnim zbog činjenice da većina više i nije u pokretu, već su duboko ukorijenjeni, najviše u društvima Evropskih naroda. Oni su kulturno ukorijenjeni, a društveno najčešće odbačeni na socijalne margine, diskriminisani. Pored raznih programa, kao da ne postoji društvena volja da se bolje integrišu.

Ć. Ćele kula. – Monstruozan spomenik za koji teško da postoji neki pandan u Evropskoj civilizaciji. Da se desio u nekim dalekim predhrišćanskim kulturama budio bi jezu, a kamoli u emancipatorskom 19. vijeku u srcu Evrope. Pjesnik reče da su te glave kamen temeljac nezavisnosti tog naroda i, da spomenik moraju sačuvati za buduće generacije, da znaju kolika može biti cijena slobode. Eto nas opet kod žrtve.

Č. Čajanka Bostonska. – Pobuna naroda protiv britanskih poreza na osnovne životne namirnice; jedan od događaja koji je prethodio oslobodilačkom ratu protiv Britanske imperije. – Američka revolucija. Amerika je pukla na čaju, a vi lojalni skuvajte po jedan, pa da gledamo Šofroviziju, a?

Dž. Džordž Flojd. – Žrtva policijske torture. Vjerovatno bi bio samo jedan u nizu da nije ubistvo snimnjeno i uživo emitovano. To je skoro devet minuta davljenja i njegovih molbi da ne bude ubijen. Njegova rečenica ,,ne mogu da dišem” postaje poruka svih koji trpe rasizam, socijalnu nejednakost, lažne demokratije, razne hibridne režime i diktature. Njegova smrt je pokazala da Amerika ima taj negativni potencijal koji može odvesti kontinent u rasni rat, i to vijek i po od građanskog rata koji je takođe bio i rasno obojen. Poslije svega, da li stvarno vjerujete da je Tramp odgovoran za rasne podjele? Ako to ne bude dovoljno, psi rata će kreirati klasni, ili ideološki rat, jer za sukob je potreban ekstrem. Tramp jeste nekakav desničar, ali je u ovom slučaju ljevica ekstremnija.

Š. – Ššššššššššššš… daleko bilo.