Rockstrikcija vol 2 – nova rock’n’roll katarza u najavi

Nakon fantastičnog prvog izdanja ,,Rockstrikcije”, održanog u novembru prošle godine, a na kojem su nastupili Nikola Vranjković sa bendom i ,,Autogeni trening, nova, druga po redu, zakazana je za 4. februar u hali ,,Kolektor” na Zabjelu.

Ovog puta binu će, u prostoru nekadašnje fabrike ,,Titeks”, podijeliti kultni rok sastav iz Srbije, ,,Bjesovi” i naš podgorički bend ,,Vrpca”, dok će uvertiru u ovaj željno iščekivani događaj prirediti FM Mirda koji će, prije njihovih nastupa, vrtjeti svoj bogat izbor gramofonskih ploča (i) urbanog zvuka.

Kako nam je pojasnio Janko Popović, idejni tvorac i jedan od organizatora ,,Rockstrikcije”, ,,’Bjesovi’ su bili izbor jer su sjajan bend koji, sa merakom, sluša i prati godinama.

,,Igrom slučaja došli smo u situaciju da organizujemo vrhunske rock’n’roll zabave, pa je negdje i logično bilo da pozovemo i njih u goste. Istina, nisu nekoliko godina bili u Podgorici, tako da mislim da će ljubitelji njihovog zvuka biti zadovoljni našim odabirom za ovu priliku”, demistifikovao nam je, odmah na početku našeg razgovora, Popović.

,,Bjesovi” i ,,Vrpca” – savršeno kompatibilan spoj

On ističe i da je jako srećan što će, zajedno sa ,,Bjesovima”, nastupiti i naša ,,Vrpca”.

,,Vrpca je naš bend. Naš muzički kolektiv koji imamo na ponos. Srećan sam što živimo u periodu njihovog privatnog i muzičkog sazrijevanja. Isto tako, srećan sam i što smo u mogućnosti da podržimo njihov pečat, koji ostavljaju nama na imanje”, istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, ,,Bjesovi” su nas, kroz svoje stvaralaštvo, vaspitavali u godinama kad nam je to bilo potrebno, tako da je ispao savršen spoj da, baš u ,,Kolektoru”, binu podijele ova dva izuzetna benda.

Rock’n’roll život na Ti

Popović navodi i da mu je najveća motivacija za organizaciju ovih događaja ,,taj neki život na TI, jer rock’n’roll je, sa publikom, uvijek bio na Ti”.

,,TI. Direktno. Ovo je naša komunikacija sa ljudima. Na TI. Može li da te nešto pokrene u životu ako ti se neko obrati na VI? Nisu bitne vremenske okolnosti, bitno je da budemo svjesni vremena u kojem živimo”, primjećuje on.

Janko Popović, organizator i idejni tvorac ,,Rockstrikcije”

Iz tog razloga, kaže, on i njegova ekipa su ,,Rockstrikciju” ,,spakovali”, te je na publici da donese sud da li su to uradili kako treba.

Organizacija rock koncerata nije i ne može biti običan posao

Istrajnost je, napominje, bitna stavka u ovom, kako je rekao, ,,poslu, iako je sve samo ne posao”.

,,Ovo što radimo je ljubav prema životu i nada da ćemo uspjeti da nađemo još par ljudi, koji su voljni da se priključe jednoj zdravoj priči, koju ostavljamo na amanet našim sugrađanima”, izjavio je Popović.

Na naše pitanje šta će publika moći da očekuje od ove ,,Rockstrikcije”, Popović kratko i jasno odgovara: ,,ledno pivo, dobar viski, vrhunsko vino, mnogo drugara(…), a za zvuk će se pobrinuti izvođači”.

On je podsjetio i da će, na ovoj ,,Rockstrikciji”, premijerno najaviti i datum za naredni Festival Kulture Zabjelo.

,,Mislim da je to, negdje, potvrda da nastavljamo tamo gdje smo stali. Takođe, to je i potvrda da su ‘Rockstrikcije’ događaji sa kojima će publika imati kontakt makar 2, 3 puta godišnje, bez obzira na vremenske uslove. Koncerti na koje će publika moći da računa i u jesenjem i zimskom periodu”, ispričao je Popović.

Rock’n’roll scena u CG postoji i uvijek je bila budna

Iz tog razloga, poručuje on, svi trebaju imati malo više razumijevanja za rock’n’roll scenu, a ostalo će se, tvrdi, ,,posložiti samo, ako bude podrške publike zbog koje se, inače, sve ovo i radi”.

On je prokomentarisao i da rock’n’roll scena u Crnoj Gori itekako postoji, kao i to da je uvijek bila budna, ,,samo neke stvari ne dolaze same od sebe”.

,,Mora čeljade i da ustane na noge nakon šamara. To je baš ta evolucija svijesti na kojoj radimo”, dodao je on.

Zato, zaključuje Popović, biće što mora biti, ,,jer srce je veliko, a rock’n’roll – vječan”.

,,Vrpca” priprema energičan nastup

Svi koji odluče da 4. februarsku noć provedu u ,,Kolektoru”, kategoričan je gitarsta ,,Vrpce”, Miloš Pejović, mogu očekivati veoma energičan nastup ovog popularnog podgoričkog sastava.

,,Sviraćemo u pojačanom sastavu, jer na drugoj gitari, sa nama, biće Dino Kapetanović, frontmen ,,Autogenog treninga“. Takođe, imamo u planu da premijerno odsviramo i dvije nove pjesme”, otkrio nam je Pejović.

Članovi benda ,,Vrpca”, Foto: privatna arhiva

On smatra da su događaji ovog tipa neophodni glavnom gradu jedne države, kakva je Crna Gora, u kom živi, otprilike, 200 hiljada ljudi.

,,Ekipa koja sve ovo organizuje se svim srcem bori za ideju da se rock’n’roll vrati u Podgoricu, a posjećenost Festivala Kulture Zabjelo i prve ‘Rockstrikcije’ je dokazala da ljubitelja ovog zvuka, itekako, ima. Oni definitivno postavljaju standard i jasan putokaz u kom smjeru treba da se kreće naše društvo, naročito kad govorimo o muzičkim i, generalno posmatrano, kultorološkim tendencijama”, izričit je Pejović.

,,Suština je jednostavnost

Njegov kolega i prijatelj, inače frontmen ,,Vrpce” i veteran podgoričke muzičke scene, Braco Subotić, kazao nam je da je suština ovog benda, zapravo, jednostavnost.

,,Uvijek nam je nada ispred očekivanja. Znači, dobar zvuk, u šta ne sumnjamo i lijepa posjeta publike koja je tu samo je, čini mi se, blago raštrkana”, nadovezao se, u svom filosofsko-poetskom maniru, Subotić.

Braco Subotić, frontmen benda ,,Vrpca”. Foto: Festival Kulture Zabjelo

Po njemu, ovu ,,Rockstrikciju” izdvaja osjećaj pripadnosti, i šansa da, kako kaže, zagrme sa jednim ovako kultnim bendom kakvi su ,,Bjesovi” dok, sigurno i istovremeno, ispisuju (i svoju) istoriju.

Pejović podvlači i da je za njih, kao i uvijek, jako inspirativno svirati sa regionalnim velikanima rok scene.

,,Bjesovi su jedan od bendova uz koji smo odrastali, pratimo njihov rad sve ove godine, tako da nam je veliko zadovoljstvo što ćemo dijeliti binu sa njima. Možda nam ovaj koncert otvori i neka nova vrata muzičkog horizonta, optimističan je on.

Surfovanje kreativnim talasima

,,Vrpca” trenutno, potvrdili su nam to naši sagovornici, ,,surfuje na jakom kreativnom talasu”.

,,Nove pjesme se rade uveliko, sređujemo aranžmane i pripremamo se za snimanje drugog albuma. Imamo i saradnju sa Dinom Kapetanovićem iz ‘Autogenog treninga’ koji, osim toga što nam gostuje na poslednjim koncertima, sa nama radi na zajedničkoj pjesmi koju ćemo, uskoro, snimiti i predstaviti publici”, eksluzivno su, za ,,Kombinat”, otkrili naši sagovornici.

Iz tog razloga je, nedvosmislen je ovaj dvojac, ,,Rockstrikcija” segment koji će, među podgoričkom, ali i generalno crnogorskom, publikom ,,osvijestiti kulturu, pojačati naviku odlaženja na koncerte, svirke i sve one druge, zanimljive sadržaje”.

,,Kao društvo, definitivno, malo kuburimo sa tim ali, s obzirom da živimo u vječnom ‘sada’, ljudi kao mi upravo i utiču na to. Tu mislim na izvođače, organizatore i, naravno, vas novinare. Gradimo taj prostor kroz onu pomenutu nadu. Višnja na vrhu te torte, ono što proizlazi iz samog htjenja, je publika. Ljudi, narod... Oslobođen stega i zagledan u bolje“, zaključio je, ovom konstatacijom, naš intervju na ovu temu Braco Subotić.

Ulaznice za ,,Rockstrikciju”, od 18. januara, mogu se kupiti u Itaka Library baru (bivši Karver) i Čarobnoj kuhinji ,,Gandalf (bivši radio Skadar, Vučedolska ulica), po cijeni od 10 eura. Na dan događaja ulaznice će biti moguće kupiti u ,,Kolektoru”, po cijeni od 12 eura.