The Beatles – [6] Kleptonova svadba i umalo reunion

piše: Nikola Zečević; iz feljtona ,,The Beatles. Godine nakon završenog sna”

[Feljton je ranije publikovan u nastavcima, u dnevnom listu „Vijesti”, od 17. do 31. decembra 2012. godine, a reobjavljuje se na Portalu Kombinat, u blago izmijenjenoj i prilagođenoj verziji, uz dozvolu autora.]

Pol Makartni, na proljeće 1977. godine, objavljuje svoj eksperimentalni album „Thrillington”, pod pseudonimom Percy ”Thrills” Thrillington, na kojem će se naći instrumentalne obrade pjesama sa albuma „Ram”. Tek će se, nekih petnaestak godina kasnije, otkriti da su iza cijelog projekta stajali Linda i on.

U jesen, iste godine, Ringo Star objavljuje neslavnu ploču „Ringo the 4th”. Iako je zapravo bio u pitanju šesti album Ričarda Starkija, on će simbolično konstatovati da je ovo njegov četvrti rock album (iako su na njemu zabilježene više nego jasne „dance tendencije”). Starki je većinu pjesama na ploči komponovao sa američkim muzičarem i producentom Vinsentom Ponsijom. Koncept albuma je bio posve neskladan i nije imao previše veze sa Ringovim prepoznatljivim muzičkim stilom, što će ovaj album svrstati u red njegovih najlošijih projekata.

U novembru 1977. godine Wingsi objavljuju svoj čuveni singl „Mull of Kintyre”, koji će se zadržati na čelu britanske top liste punih devet nedjelja, i biće prodat u nevjerovatnih dva miliona primjeraka. „Mull of Kintyre” će postati najprodavaniji britanski singl, srušivši do tada neprikosnovenu „She Loves You”, od Bitlsa.

Iako je Makartni bio (i ostao) veliki navijač Liverpula i Evertona (jedino se u toku Merseyside derbija morao odlučiti između ova dva, pa je na kraju, pod uticajem oca, ipak bio Toffee), navijači Notingem Foresta će spomenutu pjesmu usvojiti kao navijačku himnu (u njihovoj obradi – „City Ground”).

Pol Makartni i Wingsi – Mull Of Kintyre

U martu 1978. godine Wingsi objavljuju relativno uspješnu ploču „London Town”, na kojoj se našla sintisajzerska pop numera „With a Little Luck” (koja će postati „broj jedan” u Americi), resantimanska „I’ve Had Enough” i naslovna (analitička) „London Town”.Ringo Star će sljedećeg mjeseca objaviti još jednu nezapaženu ploču „Bad Boy”, na kojoj će ponovno sarađivati sa Vinsentom Ponsijom, i na kojoj će obraditi neke starije rhythm’n’blues standarde (poput Spelmanove „Lipstic Traces”). On će se tada takođe pojaviti i kao glumac u američkom mjuziklu „Sextette”, zajedno sa Kit Munom.

Najskuplja bioskopska ulaznica u istoriji

Džordž Harison će se te godine posljednji put vidjeti sa Lenonom, u njegovom stanu u Dakoti. Tada takođe osniva filmsku producentsku kuću „HandMade Films”, iz koje će izaći religijsko-politička satira maestralnih Montipajtonovaca, čuveno „Žitije Brajanovo”, u kojem će se pojaviti i sam Džordž (kao gospodin Papadopulos).

Ovaj filmski projekat „leteće družine” bi propao, da Harison nije uložio (čak) tri miliona funti u snimanje filma. Kasnije će izjaviti da je to uradio „jer je jednostavno želio vidjeti film”, što će Erik Idl, u svom stilu, opisati kao „kupovinu najskuplje bioskopske ulaznice na svijetu”.

George Harrison kao glumac u ,,Žitiju Brajanovom” legendarnih Montipajtonovaca

Harison će u februaru 1979. godine objaviti svoj eponimni album „George Harrison”, koji je nastao u nešto mirnijoj fazi njegovog života (tada ulazi u brak sa sekretaricom izdavačke kuće A&M Records, Olivijom Arias, sa kojom ubrzo dobija sina Danija).

Album je sa sobom donio optimističnu groove stvar „Love Comes to Everyone” (na kojoj će gostovati Erik Klepton), soft temu „Here Comes the Moon” (sukcesora čuvene „Here Comes the Sun”), jednostavnu pop numeru „Blow Away” i cirkusnu pjesmu posvećenu Formuli 1 – „Faster”. Na ploči će se naći, do tada neobjavljena, pjesma Bitlsa – „Not Guilty”, koju je Harison napisao još 1968. godine za „White Album”, ali je njeno objavljivanje zaustavljeno od strane preostale trojice. Harisonova verzija je imala znatno mekši aranžman, za razliku od electric verzije Bitlsa, koja je objavljena tek 1996. godine.

Pol Makartni i Wingsi, u martu 1979. godine, objavljuju latentni disco singl „Goodnight Tonight”, koji će zabilježiti zavidan uspjeh (Džon Lenon će naročito pohvaliti Makartnijevu bas liniju u pjesmi). Ovaj singl je, međutim, bio samo najava za novi album Wingsa (ujedno i posljednji) – „Back to the Egg”, na kojem je evidentno njihovo kreativno pomjeranje ka korijenima.

Na temi „Old Siam, Sir”, Makartni se vraća svojoj rock’n’roll scream interpretaciji, dok se u pjesmi „Getting Closer” osjeća moderna rok aranžamanska „vožnja”. Vrhunac albuma je svakako hard-rock numera „Rockestra Theme” (koja će te godine osvojiti Gremijevu nagradu za najbolji rok instrumental), a na kojoj su, pored Wingsa, svirali Dejvid Gilmor (Pink Floyd), Pit Taunsend (The Who), Henk Marvin (The Shadows), Džon Bonam i Džon Pol Džons (Led Zeppelin), Džejms Hanimen-Skot (The Pretenders), i mnogi drugi. Paralelno sa tim, Makartni će raditi i na svojim solo pjesmama.

Na svadbi kod Kleptona

Zanimljivo je spomenuti i činjenicu da je vjenčanje Erika Kleptona i Peti Bojd, u maju 1979. godine, predstavljalo ozbiljnu priliku da liverpulska četvorka zasvira zajedno, poslije toliko godina. Tada će Makartni, Harison i Star na maloj bini izvesti legendarne „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i „Get Back”, uključujući Prajsovu „Lawdy Miss Clawdy”. Lenon neće biti prisutan, iako je prema svjedočenju Bojdove (u njenoj knjizi „Wonderful Tonight”), kazao kako je žalio zato što nije bio pozvan.

McCartney, Harrison i Starr (sa Lonnie Doneganom) na vjenčanju Erica Claptona (1979)

Krajem 1979. godine, Makartni je potpisao višemilionski ugovor sa izdavačkom kućom „Columbia Records”, u okviru kojeg je zatražio specijalnu klauzulu koja mu dozvoljava da u budućnosti snima zajedno „sa Džonom Lenonom, Ričardom Starkijem i Džordžom Harisonom pod imenom The Beatles.”

Ovo će biti jedan od prvih formalnih indikatora da je okupljanje benda u budućnosti bilo veoma izvjesno. Makartni je početkom 1980. godine probao da stupi u kontakt sa Lenonom, ali je to spriječila Joko Ono. On je istovremeno, u toku japanske turneje Wingsa, doživio peh kada mu je u torbi pronađen kanabis (zbog čega je proveo devet dana u japanskom zatvoru).

Džordž i Olivija Harison će tada poslati međunarodni telegram Makartnijevima, na adresu čuvenog tokijskog hotela „Okura”: “Mislimo na sve vas. Ne klonite duhom. Želimo da se vratite kući što prije. Bog vas blagoslovio. S ljubavlju, Džordž i Olivija.”

Makartni će docnije izjaviti: „Kanabis je manje štetan od ruma, viskija, nikotina i lijepka, koji su u potpunosti legalni. Ne mislim, da sam u privatnosti sopstvene sobe ugrozio bilo koga, na bilo koji način!” Nakon spomenutog skandala, odlučio je da se povuče u sopstveni dom u Škotskoj, i privede kraju svoj drugi solo album „McCartney II”, koji je objavljen u maju 1980. godine. Album će otvoriti minimalistički dance hit „Coming Up”, koji će natjerati Lenona da opet uzme gitaru u ruke i probuditi stari duh njihove međusobne kompeticije.

Pol Makartni i Wingsi – Coming Up (1979. godina)

Kraj šestog dijela