U strahu su fašističke metode

Ako se po jutru dan poznaje, onda možemo očekivati da će ovaj vreli avgust svoje osvježenje imati krajem mjeseca u vrlo uzburkanoj atmosferi i pravnoj neizvjesnsti u režiji režima.

Nedelju dana pred izbore režim je demonstrirao po ko zna koji put silu i pokazao kako u borbi sa političkim neistomišljenicima kolateralna šteta može biti cijela država. Ovoga puta, uz pomoć policijskog aparata suspendovana je Sloboda kretanja mnogim građanima Crne Gore koji su se vraćali sa vikend odmora i pripremali za sjutrašnji radni dan. Takođe, suspendovana Sloboda kretanja znači suspenziju Ustava koji građanima garantuje pravo na kretanje.

Po tom pitanju su reagovali građani na društvenim mrežama, a reakcije problematizuju kako ograničavanje slobode kretanja bez prethodno donešenih mjera ili upozorenja, tako i samu ,,krvnu sliku“ režimske klime koja se sve slabije nosi sa preidzbornom atmosferom.

Suspenzija prava kretanja – najava fašizma?

U tom svjetlu, reagovao je i Vuk Maraš, društveni aktivista i izvršni direktor Media Association of South-East Europe.  Maraš je podsjetio na osnovne pravne principe.

,,Sloboda kretanja je Ustavno pravo. Ako postoji neka zvanična mjera koja bi spriječila bilo koje građane da uđu u bilo koji grad (kao što je bilo u doba COVID mjera) to je ok – ali to moraju biti zvanične mjere, sa realnim razlozima i obrazloženjem. I naravno, unaprijed javno dostupne i objavljene. Sve ostalo je brutalno kršenje Ustava i zloupotreba policije u partijske svrhe.“

Maraš je u nastavku apostrofirao sintagmu ,,još jedna u nizu zloupotreba Policije u partijske svrhe“, podsjećajući da je i to jedan od izbora koji nam nudi režim:

„Da podvučem – još jedna u nizu zloupotreba Policije u partijske svrhe. I to takodje birate 30. avgusta. Mislite i o tome.“ zaključio je.

Dr Marko Begović je isti fenomen supspenzije slobode kretanja problematizovao u nešto oštrijem svjetlu. Po njemu, ovakvi metodi neizostavnon podsjećaju na nepopularne metode fašističkih režima.

,,Fašizam je kada ograničavate slobodu kretanja, bez obrazloženja“, napisao je na svom facebook profilu dr Marko Begović.

Blokada  – ogledalo straha agresivne manjine

Za političkog analitičara i aktivistu Luku Radonjića iz Podgorice, blokada kretanja i paraliza cijele države u svjetlu nastupajućih izbora može implicirati na preplašeni i uznemireni režim.

,,Policijske blokade širom CG na sedam dana do izbora jer agresivna politička manjina DPS gubitnika pokazuje strah od naroda!“

Takođe, on smatra da pomenutom ,,blokadom puteva po Crnoj Gori i uzurpacijom javnog prostora – i to bez objašnjenja, režim DPS je demonstrirao ne samo agresiju prema neistomišljenicima već i potpuno nepoštovanje prema svim građanima Crne Gore“.

,,Ovakvim postupcima i to sedam dana prije izbora, ova stranka definiše samu sebe kao agresivnu političku manjinu koja pokazuje strah od volje naroda čiju su podršku uveliko izgubili. DPS pokušava da zaustavi budućnost i proces demokratskih promjena. Očigledno su svjesni političke nadmoći koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Uz dijagnozu režimske nemoći, Radonjić napominje da je važno pokazati i stratešku nadmoć u finalizaciji procesa političke konkretizacije – nove društvene većine koja je uspostavljena. I da opoziciona koalicija ima mogućnost da zemlju izvede iz duboke političke krize i uvede je u proces stabilnosti i ekonomskog oporavka.“

Student na ELTE univerzitetu u Budimpešti Andrija Tomić, konstatujući da je blokirana država bila pokazna vježba i napominjući da je Ustav suspendovan skoro pola godine, podsjeća i na blokadu društvenih mreža i aplikacija poput Viber-a, u izbornoj 2016. godini kada su građani mogli osjetiti kako demokratija zakazuje.  Za svaki slučaj, Tomić građanima napominje alternativne mogućnosti  komuniciranja.

,,U slučaju ponovnog blokiranja društvenih mreža, najbolje je instalirati aplikaciju Telegram koja se pokazala uspješnom u borbi za uspostavljanje demokratije u Bjelorusiji. Na telegramu je protok informacija brži, naročito ako se pretplatite na telegram kanale“, naveo je Tomić.

Kao i svaka nakaznost političkog sistema, tako i crnogorska autokratija budi i satirične reakcije.

U svjetlu paranoičnih ispada sistema u svrhu očuvanja državnosti, društveni aktivista Aleksandar Dragićević je na svom profilu prokomentarisao nedeljnu blokadu.

,,Policija čula da se sprema narod da ponese Podgoricu za Smederevo pa blokirali cijelu CG preventivno dok ne vide na šta utovaraju, da ne ispadne Podgorica u Taru kad se bude išlo…“

Naravno, ni Dragićević nije mogao da ne primjeti problematične državne i policijske metode na saobraćajnicama širom zemlje. Dragićević je svoj status završio aluzijom na fašizam:

,,Kako se zove ono kada zabraniš kretanje svim građanima?“

Na kraju, blokada je možda i simboličan kraj puta jednoj istrošenoj nazadnoj epopeji. U svom stilu, u formi stiha oglasio se civilni aktivista iz Bijelog Polja, Nikola Grdinić sa porukom:

,,Uzalud ti sve blokade, nema više da se krade, Milo lopove, Milo lopove!“