Uspješno realizovana akcija ,,OZELENI KVART’’

,,Možda neko na ovo gleda kao na uređivanje „tuđeg” dvorišta, ali mi na ovo gledamo kao na Podgoricu ljepšu za 5 lipa i 175 sadnica niskog i srednjeg rastinja. Gledamo na ovo kao na dan pun pozitivne energije, radosti i ponosa…“

Izviđački klub EHO iz Podgorice, u nedjelju 22. novembra, uspješno je sproveo završnu fazu akcije „Ozeleni kvart”, u okviru projekta „Kamp za eko ideje”, čiju je realizaciju finansirao Fond za aktivno građanstvo.

Link: Nova era u ekološkom aktivizmu

Iako je aktuelna pandemija koronavirusa usporila mnoge aktivnosti aktivnosti, iz ovog izviđačkog kluba kažu da ih to nije spriječilo da razmišljaju o  budućim poduhvatima. Oni podsjećaju da su izviđači, između ostalog, prepoznatljivi po tome što im je jedan od ciljeva zaštita i doprinos životnoj sredini i zajednici, pa njegovanje te tradicije nisu mogli tek tako da prekinemo.

,,Naša želja je bila da prostor između dvije susjedne zgrade u Bloku IX obogatimo zelenilom. Na toj ideji smo radili nekoliko mjeseci i drago nam je da smo uspjeli da se prilagodimo trenutnoj situaciji i da je uspješno realizujemo“, stoji u saopštenju izviđačkog kluba EHO.

,,Konačno, došao je dan akcije koji smo svi dugo iščekivali. Zahvaljujući našem logističkom timu, alat i sadnice iz Ekoplanta su stigli u dvorište, koje je dugo čekalo da se uredi. Kao prava, uigrana ekipa podijelili smo sve radne zadatke: košenje i grabuljanje zarasle trave, čišćenje smeća, određivanje mjesta gdje će svaka sadnica biti posađena. Zahvaljujući Zorici Božović, inženjerki hortikulture, naučili smo kako da posao obavimo bez greške, jer su i biljke živa bića kojima treba posebna pažnja, pogotovo pri sađenju“, obavještavaju iz izviđača.

Iako je izviđački tim organizovano, složno i predano pristupio zadacima, pomoć nije izostala ni od građana, od starijih do onih najmlađih i najslađih.

,,Stanari zgrada zajedno sa svojom djecom su nam se pridružili u našoj akciji. Djeca su se sa širokim osmijehom na licu prihvatila alata koji je bio veći od njih samih i svojom igrom i radošću su dodatno uljepšavali naš radni dan. Naš tim za informisanje je ovjekovječio svaki trenutak za našu knjigu uspomena.“

Ovaj mladi klub izviđača ima i jednu poruku za zajednicu. Kako kažu, iako neko na ovo gleda kao na uređivanje „tuđeg” dvorišta, oni plodove svoje akcije gledaju kao na Podgoricu ljepšu za 5 lipa i 175 sadnica niskog i srednjeg rastinja.

,,Gledamo na ovo kao na dan pun pozitivne energije, radosti i ponosa što smo uspjeli da uradimo nešto značajno, a po čemu će naš klub tek biti prepoznat. Takođe vjerujemo da ćemo biti primjer našim sugrađankama i sugrađanima i inspirisati ih da se aktiviraju povodom ozelenjavanja svojih kvartova“, poručuju iz izviđačkog kluba EHO.  

Kako se razvijala ideja ,,Ozeleni kvart“

Za dio javnosti koji je manje upućen u aktivnosti ovog izviđačkog kluba, sve je počelo tako što su osmislili i održali radionice za mlade na teme recikliranja, karbonskog otiska i kompostiranja. Kako kažu, imali su priliku da nakon svake radionice primijene stečena znanja.

,,Na Ivanovim koritima smo organizovali trodnevni kamp u toku kojeg smo dizajnirali svoje eko junake koji „mogu da spase svijet“, šaljući snažne poruke očuvanja prirode sa platnenih torbi na kojima su bili odštampani.“

Link: Izviđački klub eho uljepšava kvart

Takođe, u pravcu sprovedene akcije ozelenjavanja kvarta, ovi izviđači su organizovali donatorsku akciju za stanare i sve posjetioce u dvorištu zgrada za koje je planirano uređivanje, gdje su mogli da kupe platnene torbe sa našim eko junacima po cijeni od 3 eura. Zainteresovani su takođe mogli i da izvrše zamjenu plastičnih boca, kesa i aluminijskih limenki za platnene torbe.

,,Na tom događaju smo predstavili i maketu koju smo zajedno napravili kako bismo posjetiocima dočarali viziju izgleda budućeg dvorišta. Uspjeli smo da prikupimo preko 500 eura, što je bilo više nego dovoljno za realizaciju naše ideje, a u reciklažni centar smo ponijeli više od 50 plastičnih boca, kesa i aluminijskih limenki, i samim tim uspjeli da ostvarimo i drugi cilj, podizanje svijesti o reciklaži. Dio novca smo takođe prikupili zahvaljujući Savezu izviđača Crne Gore.

Ovim putem želimo da uputimo posebnu zahvalnost rasadniku EKOPLANT, koji je obezbijedio alat i dodatne sadnice, kao i DOO ZELENILO Podgorica, koje je obezbijedilo klupu kojom ćemo dodatno urediti pomenuti prostor.