Vlada Crne Gore raskida koncesije za mHE

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici zaključila da su se stekli uslovi za raskid ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja mini hidro-elektrana na vodotocima Raštak, Ljeviška i Reževića rijeka i zabranila zaključivanje novih.

Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o predlozima za raskid ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja mhE na vodotocima Raštak, Ljeviška i Reževića rijeka, vodotocima Đurička rijeka sa pritokama, Bistrica i Bukovica.

Sa sastanka Vlade Crne Gore; Foto: B. Ćupić / gov.me

Nadalje, koncesionarima za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Komarača i Murinska rijeka Vlada je odredila primjeren rok za izvršenje ugovornih obaveza, a u slučaju neizvršenja bilo koje od obaveza biće pokrenuta procedura raskida ugovora o koncesiji!

Zaključivši da su se, zbog neizvršavanja ugovornih obaveza koncesionara, stekli uslovi za raskid ugovorā o izgradnji malih hidroelektrana na tim vodotocima, Vlada je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da preduzme potrebne aktivnosti i sprovede procedure u tom pravcu.

,,Usvojena je i Informacija o predlozima za rješavanje statusa ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima Đuričkoj rijeci sa pritokama, Komarači, Murinskoj, Bistrici i Bukovici. Tim povodom, Vlada je zaključila da su se stekli uslovi za raskid ugovorâ o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Đurička rijeka sa pritokama, Bistrica i Bukovica“, navodi se u saopštenju Vlade.

,,Koncesionarima za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Komarača i Murinska rijeka Vlada je odredila primjeren rok za izvršenje ugovornih obaveza, a u slučaju neizvršenja bilo koje od obaveza biće pokrenuta procedura raskida ugovorā o koncesiji.“