Vukovi po gradu, predsjednik u šumi

Tragikomičnu situaciju u društvenom i političkom životu Crne Gore, krajem sedmice, kreirali su sasvim slučajno, predsjednik DPS-a Milo Đukanović izjavom na Face TV o zbjegu u šume i jedan sasvim inkognito vuk, koji se prošetao podgoričkim ulicama.

Simbolika ili ne, rokada vukova i ljudi, odnosno predsjednika DPS-a je nasmijala, ali i zabrinula dio javnosti. Predsjednik Crne Gore, uprkos instituciji koju pokriva najavio je da će svoju političku borbu, ako zatreba, obavljati i iz šume, dok na ulicama glavnog grada države odmetnutog predsjednika šetaju vukovi.

Foto: Facebook

Sumarum ove ,,komplikovane“ društveno-političke zbilje u jednoj rečenici sveo je društveni aktivista i saradnik službe Mladen Pejović objavom na svom Facebook profilu.

,,Vukovi kroz grad, Milo po šumama.“

Čini se kao da je ,,uličarenje“ vuka kroz podgoričko naselje Tološi, samo šlagvort na predsejdnikovu odmetničku izjavu, pa su mnoge reakcije na društvenim mrežama bile fokusirane na Đukanovićeve ,,Šumske puteve“, a mi smo za našu FB Vox rubriku izdvojili nekoliko izjava koje hirurški tačno anatomišu aktuelni fenomen.

Manje šume, više Evrope

Da javnost pomisli da je retorika odlaska u šumu zapravo skretanje sa Evropskog puta čini se vrlo opravdanim. Na tom fonu, predsjedniku DPS-a, se indirektno obratio i Vuk Maraš, direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope.

,,Neko da objasni Predsjedniku CG da smo mi zapravo tek sad iz šume izašli, jer smo poslije 30 godina vlast promijenili na izborima. Mirno i demokratski“, napisao je Maraš na svom Facebook profilu.

,,Mi se tek sad suštinski učimo demokratiji. Tako da – manje šume a više evropskih standarda, standarda Savjeta Evrope, ljudskih prava i sloboda… i naravno, zdrave ekonomije, kako nam većina naroda ne bi živjela taman kao u šumi, nego kao gradjani zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. Dostojanstveno“, zaključio je Maraš.

Bruka i debakl od izjave

Aktuelna retorika vođe DPS-a i prateća estetika i simbolika, definitivno ukazuju na ispražnjenost od značenja i odsustvo vizije poraženog autokrate. Tlapnje iz stanja dezorjentisanosti danas obiluju terminima pout ,,tetka sa sjevera“, ,,odlazak u šumu“, ,,oružje“… Ove sintagme dolaze zapravo od čovjeka koji je na poziciji predsjednika države, ali koji je odlučio, uprkos instituciji koju pokriva, da ipak politički djeluje iz šume.

S tim u vezi, osvrnuo se i politički analitičar Luka Radonjić, sugerišući da, iako komična, ova izjava aktuelnog predsjednika DPS-a, može da se tumači i kao vrlo ozbiljan problem u kojem se pomenuti  nalazi.

,,Jeste ovo i smiješno, ali kada predsjednik države govori o odlasku u šumu i odbrani CG iz iste, zato što je prosto i jednostavno izgubio izbore, to je prije svega ostalog – prvorazredni politički skandal. Skandalozna izjava Mila Đukanovića. Baš bruka od izjave.“

Kako dodaje Radonjić, ova izjava je i više od bruke – politički autogol.

,,Čuš, „branićemo CG i u šumi“. I to reče sa funkcije predsjednika države. Kakav debakl Mila Đukanovića“, napisao je Radonjić.

Elementi unošenja nemira i panike?

Aluzija na odlazak u šumu i upotrebu oružja definitivno može biti simptom priželjkivanja neke vrste nereda, konflikta, generalno radnji na ivici zakona ili s one strane istog. Da li Đukanović radi i na takvom scenariju, pitanje je za neku drugu adresu. Međutim,  sada je upravo on u poziciji potencijalnog subjekta državnog udara, i aktera koji želi narušiti pravni poredak i stabilnost zemlje.

Ilustracija: Zoran B. Leković

Da definitivno izjava predsjednika nije za šalu, nadovezao se i Boško Vukićević, antirežimski aktivista i jedan od osnivača građanske inicijative ,,Otpor diktatorskom režimu“. Po riječima Vukićevića, u Đukanovićevim konstrukcijama ima elemenata koji se mogu tumačiti kao intencija narušavanja javnog reda i mira, ali i unošenja nespokoja među građanima.

,,Borbe u šumi? Takve izjave su opasne, unose nemir među narod koji bi sada, nakon početnih koraka naše zemlje putem demokratizacije, morao da se izmiri i ujedini. Da naša zemlja trenutno ima odgovornog predsjednika, bez obzira na političku opciju kojoj pripadao, on bi uoči velike ekonomske krize upravo radio na slozi i pomirenju naroda. Znamo, Đukanović nije takav, bilo koja vrsta državničke odgovornosti mu je strana, a slamku spasa i dalje traži u izazivanju haosa i nestabilnosti“, napisao je Vukićević.

Crnogorske, ne Kolumbijske šume

Zanimljivo je da se kroz Đukanovićevu izjavu može izmjeriti i vrednovanje institucija. Očigledno, po njemu je Crna Gora privatna prćija, te sa institucije predsejdnika, on će ipak otići u šumu, iako je u državi, pored praznog budžeta i kriminala u podzemlju, sve u građanskom redu. Čovjek jednostavno smatra da njegova institucionalna pozicija nije dovoljna za političku borbu legalnim sredstvima – onu istu borbu kojojm je razvlašćen DPS.

Poznata MIM stranica Stari Liberal, u svom stilu je prokomentarisao ,,odmetničku viziju“ političke borbe predsjednika svih građana. Stari se osvrnuo na dosadašnji ,,domaćinski“ odnos DPS-a prema javnom dobru Crne Gore i zapitao u koju će to tačno šumu otići s obzirom na tajkunski odnos vlasti i krupnog kapitala prema šumama.

,,Možda niste ugasili nijedan požar za 30 godina, ali su zato koncesionari pobucali šumu ko svinja splačine. U koju šumu konkretno?“

Takođe, Stari Liberal se osvrnuo i na (ne)moć adaptacije DPSovih aktivista uslovima života koji su van komforne zone.

MIM ilustracija: Stari Liberal

,,Komite, zamislite Milo stvarno ode u šumu sa svojim pristalicama. Prvu noć bi umrlo oko 80% što od zime, što od dehidracije, ali uglavnom od toga što su krenuli kući da dezertiraju pa se strmeknuli nizastranu po onome mraku. Drugu noć divlja svinja nađe Milovu kesu kokaina, pobuca ove ostale, meci ga ne zaustavljaju, kao u Princess Mononoke“, komično je zaokružio priču Stari Liberal.

Milove šume su daleko od Brisela

Sa stranice MIMistarstvo onostranih poslova su podsjetili Đukanovića da su crnogorske šume totalna suprotnost onom što zamišljaju kriminalni umovi.

,,Milo, razmisli još jednom, nema ti po CG onih kolumbijskih šuma što si gledao u seriju Narkos sa labaratorijama đe se pravi kokain, samo skorup brate moj, ne zalijeći se“, apeluju iz MIMistarstva.

Takođe, iz MIMistarstva ukazuju na ne baš  legalističku formu Đukanovićeve poruke, aludirajući da je ovakav model političke borbe više osoben za terorističke grupe.

,,Ovakve izjave se obično daju ispod maske, znate ono kad izađu pred kameru po trojica maskiranih pripadnika ETA ili IRA sa Kalašima i ukrštenim zastavama pa najavljuju terorističke akcije ili preuzimau odgovornost za eksplozije i atentate.“

Foto: You Tube

U tom svjetlu, iako satirična stranica, MIMistarstvo upozorava na problematičan ton kojim se predsednik DPS-a i Crne Gore obratio javnosti.  

,,Ovaj čovjek je ozbiljna bezbjedonosna prijetnja ne samo za Crnu Goru nego i za čitav region i mora biti hitno razriješen dužnosti i procesuiran prije nego što izazove neko krvoproliće… Vjerujem da naši NATO saveznici ozbiljno shvataju prijetnje terorizmom odlazećeg predsjednika i da neće dozvoliti nikakvo gerilsko ratovanje na teritoriji svoje članice.“

Na koncu, ako bi i došlo do nekog ultimativnog scenarija na ovu temu, MIM stranica Mimistarstvo komentariše da bi to bio kraj evroatlanstskih integracija, kojima bi glave došao sam Đukanović.

,,E kako će bit dobro kad se predsjednik koji nas je silom na sramotu ugurao u NATO bude odmetnuo kao Rambo u šumu a naši organi reda u sadejstvu sa specijalcima istog tog NATO pakta ga budu lovili. Atlantizam jede svoju djecu“, zaključio je Mimistar.