Zagađivač plastikom sponzoriše UN Konferenciju o klimatskim promjenama

Vlada Egipta je objavila da je potpisala sporazum o saradnji sa kompanijom “Coca-Cola”, uvodeći kompaniju kao sponzora Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP27) koja će se održati u Šarm El Šeiku tokom novembra.

Konferencija Ujedinjenih nacija, koja će se održati od 6. do 18. novembra 2022., u Šarm-El Šeiku, pruža platformu za vlade, privatni sektor i civilno društvo da razgovaraju o svojoj ulozi u kreiranju rješenja koja pomažu u ublažavanju štetnih uticaja klimatskih promjena.

Ambasador Achraf Ibrahim, generalni koordinator organizacionih i finansijskih aspekata konferencije, predstavio je Coca-Colu kao dobavljača i podržavaoca COP27. On je istakao veliku ulogu međunarodnog privatnog sektora u promociji održivih poslovnih modela i podržavanju dogovorenih klimatskih ciljeva. Štaviše, on je uvjerio da je zagrijavanje planete veliki izazov za održivost, a sa okolnostima klimatskih promjena, teže je pronaći održive resurse.

Kao odgovor, direktor kampanje Greenpeace USA Oceans, Džon Hočevar, rekao je: „Zbunjujuće je da će coca-Cola, najveći svetski zagađivač plastikom u svim globalnim revizijama kompanije sponzoriše ovogodišnju Konferenciju u Egiptu.

„Coca-Cola proizvodi 120 milijardi plastičnih boca za jednokratnu upotrebu godišnje, a 99% plastike je napravljeno od fosilnih goriva, što pogoršava zagađenje plastikom i klimatsku krizu”. Oni tek treba da priznaju da je to problem ili da objasne kako će ispuniti svoje klimatske ciljeve bez okončanja zavisnosti od plastike.

Ovo partnerstvo podriva sam cilj događaja koji želi da sponzoriše. Smanjivanje proizvodnje plastike i ukidanje plastike za jednokratnu upotrebu u skladu je sa ciljem održavanja globalnog zagrevanja ispod 1,5 stepeni. Ako Coca-Cola zaista želi da reši plastičnu i klimatsku krizu, mora da ograniči upotrebu plastike. Prestanak zavisnosti Coca-Cole od plastike za jednokratnu upotrebu važan je deo udaljavanja od fosilnih goriva, zaštite zajednica i borbe protiv klimatskih promjena.

Takođe prema saopštenjima same kompanije, Coca-Cola nema nameru da prestane sa upotrebom plastične ambalaže.