Ženski klubovi u Skupštinama opštine prave razliku (?)

U Bijelom Polju su sporazum o osnivanju Ženskog kluba u Skupštini opštine Bijelo Polje juče su potpisale odbornice svih odborničkih klubova, a događaju koji je upriličen u Skupštini opštine, prisustvovali su i predsjednici Skupštine i Opštine, Ernad Suljević i Petar Smolović, rukovodioci organa lokalne uprave i javnih službi, članice i članovi Savjeta za rodnu ravnopravnost, predstavnice Alijanse odnosno Foruma žena političkih partija u Opštini Bijelo Polje, kao i predstavnice nevladinih organizacija koje bave zaštitom prava žena u bjelopoljskoj opštini.

Foto: Dan

Sekretarka Skupštine Ajsela Pačariz, kazala da je osnivanje Ženskog odborničkog kluba dio aktivnosti koje Građanska alijansa realizuje u okviru projekta „Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti“, ali i da je Formiranje kluba žena odbornica, predviđeno i LAP za postizanje rodne ravnopravnosti za period 2020-2024 godina.

Uspješan rad prvog Ženskog odborničkog kluba u Crnoj Gori, poželio je predsjednik SO Ernad Suljević ističući da rodna ravnopravnost predstavlja elementarne vrijednosti EU, pa se samim tim, prožima kroz sva poglavlja pregovaračkog procesa Crne Gore u EU.

,,Danas ćemo formiranjem Ženskog odborničkog kluba u SO Bijelo Polje, pokazati da bez obzira na programske razlike, predstavnice političkih partija mogu sarađivati kada su veći interesi u pitanju. Jedan takav interes je jačanje uloge žena u političkom životu i većoj vidljivosti žena u društvu”, kazao je Suljević.

Marija Pešić, novinarka koja već nekoliko godina piše o položaju i ulozi žena u politici dala je komentar za Kombinat da je stvaranje Ženskih klubova u što više lokalnih parlamenta svakako pozitivna stvar, jer su žene u politici zbog prirode posla često izložene diskriminaciji na rodnoj osnovi.

Marija Pešić

,,U tim slučajevima je važna uloga društva, institucija ali i samih političarki. One do sada, po mom mišljenju, nijesu adekvatno odgovarale na ovaj problem budući da su u javnom prostoru širile narativ da su one javne ličnosti te je logično je da moraju više trpjeti i imati veći prag tolerancije. Neke od njih su govorile i da moraju trpjeti te vrste diskriminacije kako ne bi dodatno stigmatizovale žene u javnom sektoru za koje se ionako misli da su emotivne i slabe. Vladao je i narativ da pošto muške kolege trpe, moraju i one”, kazala je Pešić.

Da li su procenti dovoljni?

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović podsjetio je da su u Bijelom Polju još 2016. Godine imali 42 posto zastupljenost žena u Opštini Bijelo Polje.

,,Na današnji dan imamo 134 zaposlene dame, odnosno 44 posto zastupljenosti”, kazao je on.

Milan Radović, predstavnik Građanske Alijanse, kazao je da nema demokratije ako nije inkluzivna a viđeći sve ovo danas, sa sigurnošću možemo reći da je proces u Bijelom Polju i te kako uzeo maha i realizuje se“.

Primjer Bijelog Polja, zasigurno je pozitivan. Ostaje da se vidi kako će u praksi funkcionisati integracija i afirmacija žena u politici, i da li će se istim primjerom voditi i ostale opštine.

Jednakost žena u politici je potreba, ne puki trend

Kada je u pitanju ,,trpnje“ negativnih komentara i uvreda koje su usmjerene na javne ličnosti ili političare, Pešić navodi da postoji izvjesna razlika, bazirana na rodnoj ulozi.

,,Muške kolege uglavnom trpe komentare i uvredljiv govor koji se tiču njihovog rada, poltičkih statova i politike, dok žene u politici bivaju napadnute zbog svoje ličnosti, pola, fizičkog izgleda, godina, supružnika, partnera… U slučaju političara udara se na korupciju, lopovluk, izdaju, a u slučaju političarki udara se na majčinstvo, matericu, seks i tijelo“, opisuje Pešić.

Sa formiranja Ženskog kluba u Skupštini Opštine Bijelo Polje

Zbog toga, kako kaže, ,,Ženski klubovi mogu i moraju biti dobra početna tačka za osvješćivanje samih žena u politici o njihovom položaju, njihovom odnosu prema rodno zasnovanom nasilju koje, preko njih, targetira i ima posledice po većinu žena u Crnoj Gori“.

Na žalost, Pešić primjećuje da se, iako je 2023 godina, ove stvari i dalje smatraju ,,avangardnim trendom demokratije“.

,,Dakle, i dalje se misli da je ravnopravnost žena u politici norma i trend koji dolazi negdje iz razvijenog svijeta, a naši političari demonstirraju svoja navodna široka shvatanja i progresivnost, prihvatajući pomenute trendove“, primijetila  je Pešić.

Do idealnog krajnjeg rezultata teško doći, ali Pešić smatra da su Ženski klubovi na lokalnim nivoima odličan način da se počne.

,,Naravno, pod uslovom da se prevaziđu partijske i političke razlike a one se ujedine u zajedničkom cilju borbe za poboljšanje svog položaja jer su na tom polju itekako ko-zavisne. Ukoliko za to ne bude volje i načina, ženski klubovi će biti još samo jedno mrtvo slovo na papiru kojim će se muške kolege hvaliti pred sledećim korakom „ka gore“”, zaključila je ona.