Zlostavljanje životinja – simptom poremećaja društva

Piše: Kristina Ćetković

Zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinja predstavlja simptom psihopatije – sociopatije, jer psihopate i sociopate uživaju u zlostavljanju, bez trunke savjesti. Takođe je poznato da zlostavljanje životinja predstavlja korak do zlostavljanja ljudi

Ne po prvi put, sinoć je mrežama kružio snimak zlostavljanja životinja – tj. huškanja psa da se bori sa drugima – i uživanja u tom prizoru. Sve se dešavalo na igralištu u jednom naselju u Podgorici. Šta će nadležne institucije preduzeti povodom toga vrlo brzo će se pokazati, a da li će počinioci biti sankcionisani (sudeći po dosadašnjim slučajevima) – hoće i to vrlo blago koliko da se umiri javnost.

Ono što zaposleni u institucijama nikako da shvate evo godinama jeste da postoji povezanost između odnosa prema životinjama i odnosa prema ljudima, tj. da oni koji nemaju empatiju prema životinjama nemaju je ni prema ljudima.

U prevodu ko zlostavlja i muči životinju samo je pitanje kada će se dovoljno osiliti da pređe na čovjeka (uglavnom slabijeg od sebe). Sinoć su zlostavljači toliko bili “hrabri” da su huškali velike pse i to na igralištu koje je osvijetljeno, u ne tako malom podgoričkom naselju. Šta će nadležne institucije preduzeti povodom toga saznaćemo.

Sudeći prema psihijatriji, ali i nekim drugim profesijama koje se bave ovim pitanjem – zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinja predstavlja simptom psihopatije – sociopatije, jer psihopate i sociopate uživaju u zlostavljanju, bez trunke savjesti. Takođe je poznato da zlostavljanje životinja predstavlja korak do zlostavljanja ljudi jer je krajnji cilj pokazivanje nadmoći nad drugim živim bićem (životinjom ili čovjekom kasnije se pokaže da je potpuno nebitno). 

Kako je u pitanju siptom poremećaja ličnosti a ne bolest, neke od razvijenih zemalja su posebno oprezne u ovakvim slučajevima, pa se počinioci ovakvih djela posebno evidentiraju, dobijaju rigorozne kazne, ali i budu pod nadzorom. Kako će nadležni okarakterisati i posmatrati dešavanja sa snimka saznaćemo.

Do sada, uz možda neki izuzetak, nadležne institucije su veoma blago kažnjavale počinioce, rukovodeći se sa svim olakšavajućim okolnostima, a bez razmišljanja o budućnosti i posledicama koje ovakvi slučajevi imaju na društvo.

Neki od slučajeva koji su dobili epilog: Osnovi sud u Podgorici je kaznio B.S. na rad u javnom interesu u trajanju od 240 sati, jer je sredinom avgusta 2017. godine “primjenom fizičke sile mučio i usmrtio životinju”; sud u Pljevljima je S.G. za ubistvo psa pucanjem iz vazdušne puške osudio na tri mjeseca uslovno; M.M. iz Nikšića je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od dva mjeseca koji je psa vezao za drvo i sjekirom ga udario u glavu; M.M. iz Podgorice osuđena je na uslovnu kaznu zatvora od tri mjeseca zbog trovanja vlasničkog psa…

Ovdje se na žalost ne završavaju slučajevi. Bilo ih je još, ono što im je zajedničko jeste blago sankcionisanje. Kako će nadležni sankcionisati počinioce sa snimka saznaćemo.

Zlostavljanje životinja simptom ne samo pojedinca nego poremećaja i društva. Prije svega ovakvi slučajevi moraju biti medijski propraćeni, moraju imati epilog sa jasnom porukom – da zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinja neće biti tolerisano i da svi treba da damo doprinos da ovakvo ponašanje ne bude normalizovano.

Ono što kao društvo moramo shvatiti jeste da zlostavljači moraju biti zaustavljeni i kažnjeni, a ne pušteni da i nekom narednom prilikom koriste životinje i javne površine za svoju sadističku zabavu. Kako će nadležni zaštititi društvo, a posebno djecu i mlade kojima su namijenjeni tereni za igru, saznaćemo.

Snimak od sinoć na kome zlostavljači huškaju pse jedne na druge, dok neki to posmatraju, neki snimaju, pokazuje da nemamo razumijevanja za one koji pate i koji se ne mogu izboriti za sebe. Dosadašnjim odnosom prema sličnim slučajevima pokazujemo da kao društvo nemamo empatiju prema slabijima.

Do sada nismo kao društvo nismo poslali jasnu poruku zlostavljačima da će snositi ozbiljne posledice, niti učinili dovoljno da zaštitimo slabije, niti smo poradili na društvenoj klimi da je poželjno zaustaviti ovakav čin ili ga prijaviti nadležnim organima. Kako ćemo u ovom slučaju reagovati kao pojedinci a za dobrobit našeg društva, saznaćemo.